Patafta: Glupo je da Grad s najnižom plaćom u državi oporezuje rad

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Patafta: Glupo je da Grad s najnižom plaćom u državi oporezuje rad Foto: Arhiva Varaždinske vijesti

Potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina i varaždinski poduzetnik Davor Patafta predložio je postupno ukidanje gradskog prireza u dva do tri koraka.

Patafta je, u raspravi o izgledu budućeg proračuna Grada Varaždina za 2019. godinu, predložio smanjenje prireza za 20 posto.

U vrijeme kad i država čini napore da smanji izravne terete na cijenu rada, Potpredsjednik Gradskog vijeća Varaždina i poznati poduzetnik Davor Patafta u raspravi o pripremi Prijedlogu Proračuna za 2019. godinu također predlaže sličnu mjeru, naveo je u svom priopćenju.

On, naime, u sljedećoj godini predlaže smanjenje prireza na plaću sa sadašnjih 10 na 8 posto, dakle za 20 posto, s nakanom da se to smanjenje nastavlja svake godine za 20 posto i tako za nekoliko godina gradski prirez potpuno ukine.

- Neki bi rekli, skromna, ali pozitivna mjera! Glupost je da Grad Varaždin u kojem su ionako plaće među najnižima u Republici Hrvatskoj – oporezuje rad! Ako to, primjerice, ne radi jedna Koprivnica već nekoliko godina, ne bi trebao ni Varaždin – izjavio je povodom svoje inicijative potpredsjednik Gradskog vijeća.

Dodao je kako je uvjeren da će u 2019. godini prihodi od gospodarstva biti znatno veći nego u ovoj godini, pa se smanjenje prireza za 20 posto neće ni osjetiti.

- Krajnje je vrijeme da ovakvom mjerom Grad Varaždin pošalje poruku gospodarstvu da kreće s ukidanjem poreza na rad (prireza), tim prije ako će gospodarstvo, prema sadašnjim pokazateljima i dalje povećavati plaće. Smatram da su nacionalni porezi na rad sasvim dovoljan izvor prihoda za jedinice lokalne uprave, pa i Grad Varaždin, jer će povećanje plaća donijeti gradskom proračunu više nego će se izgubiti smanjenjem priljeva od prireza za 20 posto u sljedećoj godini - smatra Patafta.

Naglašava kako u zadnje dvije godine Grad Varaždin bilježi rast priljeva u proračunu od gospodarstva za više milijuna kuna.

- Upravo ti priljevi i čine većinu prihoda Grada Varaždina. Za provedbu komunalnih projekata treba se osloniti na dugoročne izvore financiranja poput europskih fondova ili povoljnih dugoročnih kredita. Grad Varaždin u krugu je hrvatskih gradova s relativno niskom zaduženošću. Takvim bi financiranjem bezbolno riješili goruće infrastrukturne i komunalne probleme, umjesto da se, kao do sada, radnicima od ionako niskih plaća još uzima porez (prirez). Smatram da, ako će Grad rasteretiti troškove rada, plaće, a s njima i mirovine, će biti veće i Grad će još više imati priljeva iz kojih se onda može sve financirati. Ili smo u pozitivnoj spirali ili u negativnoj! A naš prijedlog ide za tim da Grad poduzme sve da budemo, glede gospodarstva, ali i drugih djelatnosti – u pozitivnoj spirali! Zbog svega navedenog očekujem da će vijećnici u Gradskom vijeću Varaždina prihvatiti moj prijedlog, te da će u 2019. zaposlenici u Varaždinu izdvajati 8 posto bruto plaće za gradski prirez, a da će svake sljedeće godine taj iznos biti 20 posto niži i tako prirez kao gradski namet za 3 – 4 godine potpuno nestati – rezolutan je i jasan u svojoj ideji.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.