OPG NAJMAN: Grožđe je kvalitetno, s dovoljno sladora i omjerom kiselina

| 23.9.2019. u 16:55h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Berba grožđa na bregima diljem županije ovih je dana u punom zamahu, a tako je i na jednom od topličkih brega gdje poslove u vinogradu odrađuje obitelj Najman.

- Berba je u tijeku te smo vrlo zadovoljni urodom. Grožđe je kvalitetno s dovoljno sladora i dobrim omjerom kiselina. Baš onako kako treba biti - rekao je Dragutin Najman, koji je sa svojom suprugom Šteficom na pitomom brežuljku Futač iznad Varaždinskih Toplica 1983. godine kupio klijet i vinograd kako bi iz stana i gradske varaždinske vreve vikendima pobjegao u prirodu.
Iz nekadašnjeg hobija izrastao je pravi posao pa se danas obitelj bavi isključivo preradom grožđa i proizvodnjom vina, a koje odlazi na tržište Poljske i Njemačke.

- U početku smo imali 1.000 trsova, a rad u vinogradu nam je bio odmor za dušu. S vremenom kako su se kćeri udale, zanimanje za vinogradarstvo su pokazali zetovi i tada je krenuo posao koji se pokazao pravim potezom. Jedna nam je kći profesorica, druga ekonomistica, a zetovi vole vino, izazove i druženja. Siniša Hajsok je prije 12 godina napustio posao električara, prekvalificirao u vinara i profesionalno pridružio OPG-u. Mario Oblak je iskusni kuhar i diplomirani sommelier sireva pa više brine o sljubljivanju vina s raznim jelima - objašnjava sugovornik.

Obitelj obrađuje oko dva hektara vinograda koji se nalaze na nekoliko lokacija, a od sorti graševine, rajnskog rizlinga, sauvignona, muškata, crnog pinota te portugizaca dobe ukupno oko 30 tona grožđa.

- Od tih sortnih vina jedan dio buteljiramo i to se plasira na tržište pa jedan dio odlazi u Poljsku dok drugi u Njemačku. Proizvodimo i dio vina za lokalne potrebe i nudimo u lokalne restorane i kafiće. To je miješano vino pod nazivom “Toplička iskra” koje se koristi za tradicionalne gemište - navodi.


Što još kažu u obitelji Najman i s kojim se problemima susreću čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...