OPG ANDREJA PETROVIĆ: Rijetki ekološki OPG s dugogodišnjim EU certifikatom

Napisao/la: -

Konvencionalna poljoprivreda prolazi kroz brojne izazove. Da je to točno, uvjerila se i Andreja Petrović, koja je u Varaždinu vrlo entuzijastično pokrenula obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo prije osam godina. Kako bi opstala kao poslovni subjekt, od početka je svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo usmjerila k ekološkoj proizvodnji jer je pretpostavljala da dodana vrijednost poljoprivrednim proizvodima može nadići izazove i probleme koje nosi konvencionalna proizvodnja. Iz više razloga odabrala je tikve ili buče za primarnu proizvodnju, ali istovremeno je pokretula proizvodnju specifičnih prerađevina od buče i bučina ulja, koji su mogu naći u nekim od domaćih trgovačkih lanaca pa i u inozemstvu.

- Bio je to velik zalogaj - kaže Andreja prisjećajući se početaka, dodajući da se svakodnevno poljoprivrednici susreću s teškoćama, ali s druge strane zajednička poljoprivredna politika EU, a samim tim i RH, ima problema s planiranjem, financiranjem, vođenjem i na kraju s uspješnošću nacionalne poljoprivredne proizvodnje, kao i proizvodnje hrane, dok klimatske promjene ne doprinose rješenju, već još više kompliciraju život i jednoj i drugoj strani.

OPG na kojem radi s obitelji raspolaže s 12 ha vlastite zemlje, a većina površina je u Đakovu, odakle potječe suprug. 

-Neizostavan način obrade zemlje je poštivanje plodoreda, tako pa osim buče uzgajamo pir, heljdu i druge srodne kulture, veli.

Kako kaže, specijalizacija u prerađivačkom dijelu poljoprivrednih proizvoda iziskuje ozbiljnu tehnologiju i poznavanje proizvodnih procesa.

- U ekološkom sustavu taj posao je još kompleksniji jer je obavezan nadzor od strane ovlaštenih institucija da bi ekološki certifikat vrijedio na razini EU - ukazuje.

Sugovornica svjedoči da je proces certifikacije i kontinuiranog održavanja certifikata iznimno skup i zahtjevan, ali kroz protekle godine su to uspješno savladali. Danas, jednostavno smatra kako je to prirodan put, jer je na svojim leđima osjetila svu snagu administrativnog aparata.

- Većinu proizvoda plasiramo u trgovine zdrave hrane diljem Hrvatske, a plasiramo ga i u belgijske restorane zdrave hrane koji koriste isključivo ekološke namirnice - kaže Andreja, dodajući kako u inozemstvu postoji ogromna potražnja za ekološkim proizvodima za razliku od nas gdje još uvijek vlada konvencionalna poljoprivreda, a svjesnost lokalnog stanovništva o ekološkoj poljoprivredi je još uvijek niska, što je i logično.

No, zadnjih godina se osjeća značajna promjena.

- Lokalna zajednica je prepoznala potencijal uzgoja buče i bučina ulja, a s tim ciljem je pokrenuta i Udruga varaždinsko bučino ulje, kojoj je cilj stvoriti moderan br,nd s geografskim porijeklom varaždinskog bučinog ulja. U tu Udrugu smo se i mi uključili i drago nam je što se stvorila platforma za unaprjeđenje uzgoja buče - ukazuje sugovornica.

Upravo radi unapređenja proizvodnje, odnosno odluke da krene prema biodinamičkoj prozvodnji, nedavno je bila na studijskom putovanju u Egiptu.

       Kako joj je bilo i što je novog saznala čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.