KODE 2018. Foto: Martin Novosel

Održana prva Konferencija o dobroj energiji u palači Herzer

| 20.11.2018. u 19:38h | Objavljeno u Aktualno

U palači Herzer danas je održana Konferenciju o dobroj energiji - KODE 2018., prvu stručna konferenciju posvećenu značaju obnovljivih izvora energije i energetskoj budućnosti koju je u suradnji s Gradom Varaždinom organizirao Centar kompetencije za obnovljive izvore energije. Konferenciji su prisustvovali potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

- Za Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, energetsk učinkovitost je izuzetno važna. Mi smo preuzeli obveze i kao građani i kao javne institucije jer imamo potrebe za energetskom obnovom naših zgrada. Do 1987 godine su uglavnom građene sve kuće i većina javnih objekata i tada se nije razmišljalo da je energija skupa i da je treba štedjeti. Mi smo osigurali sredstva iz EU u iznosu 2,3 miljarde kuna za projekte do vrijednosti 5 milijardi kuna u sljedeće tri godine - rekao je Štromar.

Uz izlaganja velikog broja stručnjaka iz ovog područja, zainteresirani su mogli saznati korisne informacije o energetskoj perspektivi i poticanju korištenja obnovljivih izvora energije, a sama izlaganja bazirala su se na strateškim ciljevima energetske učinkovitosti i potencijalima u Hrvatskoj. Na panelu je sudjelovao i zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar koji je prezentirao gradske projekte energetske učinkovitosti i obrazložio iskustva partnerstva s privatnim tvrtkama iz energetskog sektora. Također, na panelu su bili predstavljeni i primjeri dobre prakse o tome kako primijeniti mjere energetske efikasnosti.

- Nadamo se da je ovo početak jedne konferencije koju ćemo, nadam se i želim, imati svake godine. Ona će uvijek govoriti o dobroj energiji, ponekad o obnovljivim izvorima energije, ponekad o energetskoj učinkovitosti, ponekad o nekim drugim načinima korištenje energije, ali želja nam je da kao gradska tvrtka imamo jednu konferenciju koja će biti, nadomjestak onog sajma o obnovljivim izvorima energije - rekao je Alen Kišić, direktor Centra.

- Sinergija je po meni ključan pojam kad je riječ o obnovljivim izvorima energije. Sami, ni Vlada, ni Fond, ni županije, ni gradonačelnici, ne mogu ništa učiniti bez pomoći poduzetnika, Europskih fondova, sustava obrazovanja i znanosti. To je ona sinergija koja nam je potrebna želimo li stvarno biti učinkoviti u korištenju obnovljivih izvora energije. Grad Varaždin je rano počeo, čak i prvi u Hrvatskoj, s ovakvim sinergijskim pristupom. Naša agencija koju danas uspješno vodi g. Kišić, bila je prva takva agencija u Hrvatskoj. Uz to smo osnovali i REU, Regionalnu energetsku agenciju, zajedno s Koprivnicom. Već tada smo znali da su obnovljivi izvori energije sigurno dio gospodarstva koje će se najbrže razvijati. Varaždinski Solvis koji se otvorio 2008. godine je i prva takva tvornica na ovim prostorima - rekao je Čehok.

20181120_094658.jpg