Nova pravila o informiranju potrošača o nepretpakiranoj (nezapakiranoj) hrani

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Nova pravila o informiranju potrošača o nepretpakiranoj (nezapakiranoj) hrani Foto: ilustracija / Pixabay

Sa ciljem bolje zaštite i informiranosti potrošača, Ministarstvo poljoprivrede je izradilo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani. Izmjene u odnosu na postojeći Pravilnik o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani iz 2014. godine, napravljene su radi bolje informiranosti potrošača pružajući im dodatne informacije na nepretpakiranoj hrani, ističu iz ministarstva.

Tako će potrošači u rashladnim vitrinama u mesnicama moći pročitati podatak o zemlji podrijetla za svinjsko, ovčje, kozje i meso peradi, odnosno informaciju u kojoj je zemlji životinja uzgojena i zaklana, a što je do sada bila obveza samo za goveđe meso.

- Pravila prakse poštenog informiranja sada su jasno propisana i za nezapakiranu hranu tako da informacije moraju biti točne, jasne i lako razumljive potrošaču i ne smiju biti obmanjujuće glede karakteristika hrane, podrijetla, prirode, načina proizvodnje itd. Tako se hrani ne smiju pripisivati učinci ili svojstva koja ta hrana nema poput primjerice da taj proizvod liječi. Neće se smjeti ni ukazivati na posebne karakteristike neke hrane kada u stvarnosti sva slična hrana posjeduje te karakteristike - napominju iz ministarstva.

Također, dodatno je propisana obveza da u slučaju hrane koja se na zahtjev potrošača pakira na prodajnom mjestu i hrane koja je pretpakirana za izravnu prodaju, najmanje informacije o tvarima i proizvodima koji izazivaju alergije ili intolerancije, "upotrijebiti do" datum i nazivu hrane, gdje je primjenjivo, moraju biti dostupne potrošaču i u trenutku isporuke, a ne samo na prodajnom mjestu.

- Izraz „gdje je primjenjivo“, koji je naveden u odredbi, daje određenu fleksibilnost u primjeni propisane odredbe, u smislu da se ista ne primjenjuje u pojedinim slučajevima gdje objektivne i tehničke mogućnosti ne dozvoljavaju njezinu primjenu, odnosno u slučajevima gdje ne postoji mogućnost tiskanja vagarinskih etiketa, primjerice ulična prodaja, tržnice, pekare i maloprodajni objekti gdje postoje tehnička ograničenja vage i sl. - pojašnjavaju iz ministarstva.

Obvezna primjena odredbi Pravilnika je od 6. lipnja, osim odredbe o obveznom označavanju zemlje podrijetla ili mjesta podrijetla svježeg, rashlađenog i smrznutog svinjskog, ovčjeg i kozjeg mesa te mesa peradi i odredbe da hrana koja se pakira na prodajnom mjestu i hrana koja je pretpakirana za izravnu prodaju, mora biti označena i u trenutku isporuke s najmanje informacijama o tvarima i proizvodima koji izazivaju alergije ili intolerancije, „upotrijebiti do“ datumom i nazivom hrane. Za njih je predviđeno prijelazno razdoblje do 1. siječnja 2021. godine kako bi subjekti u poslovanju s hranom, odgovorni za informacije o nepretpakiranoj hrani, uskladili svoje poslovanje s novim zahtjevima, dodaje se u priopćenju ministarstva.

U skladu s izmjenama Pravilnika, revidiran je i postojeći Vodič za informiranje potrošača o nepretpakiranoj hrani. Vodič je izrađen u svrhu boljeg razumijevanja i pravilne te ujednačene primjene odredbi Pravilnika o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani u praksi, a namijenjen je subjektima u poslovanju s hranom koji krajnjem potrošaču nude ili prodaju nepretpakiranu hranu kao i osobama ovlaštenim za provedbu službenih kontrola.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.