Električari su među traženijim zanimanjima u oglasima kojima se traže radnici za rad u inozemstvu Foto: ilustracija

Inspektori zatekli 172 stranca koji su radili protivno Zakonu o strancima

| 2.12.2019. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Budući da je iseljavanje postalo svakodnevna pojava te da u inozemstvo odlaze ljudi trajno, ali i samo radi posla, gotovo kao gljive poslije kiše niču poduzeća koja zapošljavaju radnike za rad na stranim tržištima. I dok je veći dio tih radnika zadovoljan takvim odabirom, dio njih se nezadovoljan vraća doma pa podnose prijave.

S druge strane, suočena s manjkom radne snage, domaća poduzeća uvoze stranu, i to ne uvijek bez problema, kao što se nedavno vidjelo u jednom varaždinskom poduzeću...

Sve zbog preuzimanja posla?

Među onima koji su odlučili raditi za domaće poduzeće koje ima poslove u inozemstvu, ali su zbog toga požalili, trojica su elektromontera koji su se zaposlili u poduzeću Aurigo iz Sv. Đurđa, koja je osnovana ove godine i bavi se izvođenjem električnih i mehaničkih radova diljem Europe. Zbog neisplaćenih plaća, tvrtku su prijavili inspekciji rada, a požalili su se i na loš smještaj u Njemačkoj.

- Svim djelatnicima isplatili smo 27. studenoga sve zaostale plaće. Jako nam je žao što je do toga došlo, ali nije se dogodilo našom krivicom. Radi se o tome da nismo na vrijeme predali poreznom uredu dokument koji potvrđuje da smo predali radne sate od svih radnika. Osoba, koju plaćamo da vodi evidenciju i predaje naše sate poreznom uredu, nije ga proslijedio, pravdajući se da mu je sin vodu prolio po laptopu – odgovorili su nam iz tvrtke, navodeći da je trebalo nekoliko tjedana da u konačnici od poreznog ureda dobiju potvrdu temeljem koje su na račun mogli dobiti uplatu tvrtke na čijem su projektu radili, a uz to nije ionako plaćala na vrijeme te nije priznala sve odrađene sate.

Kako su odgovorili na sve pritužbe radnika te koliko je Državni inspektorat ove godine utvrdio nepravilnosti u području radnih odnosa, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...