"Naš je paket gospodarskih mjera najraznolikiji, a uskoro idu i subvencije za likvidnost"

| 22.5.2020. u 12:35h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Grad Varaždin dosad je proveo dva kruga mjera pomoći gospodarstvenicima, a uskoro kreće i treći krug koji se odnosi na dodjelu bespovratnih subvencija kroz Poduzetnički fond.

Prvo je raspisan poziv putem kojeg su poduzetnici mogli dobiti tisuću kuna subvencije za plaćanje mjesečnih režijskih troškova i zakupnine poslovnog prostora kod privatnih najmodavaca. Za ovu se mjeru javilo 339 poduzetnika, a u Gradu Varaždinu kažu da su dosad izdvojili 424.000 kuna za pomoć gospodarstvenicima. Ukupna svota pomoći gospodarstvu i građanima tijekom epidemije bit će znatno veća nakon što se provedu još dva poziva i pribroje sredstva koja su izdvojena za subvencioniranje rada vrtića i pomoćnika u nastavi tijekom epidemije.

U Gradu Varaždinu u tijeku je drugi krug mjera pomoći gospodarstvenicima, a koji se odnosi na oslobađanje od plaćanja komunalne naknade, zakupnine onih koji su u gradskim prostorima i zakupa terasa. Poziv je raspisan 20. svibnja i poduzetnici se za ovu mjeru mogu javiti putem online obrasca, a zahtjevi se podnose najkasnije 45 dana nakon prestanka mjera. Podnošenjem zahtjeva gospodarstvenici se oslobađaju plaćanja komunalne naknade za razdoblje od 1. travnja ove godine pa za vrijeme trajanja protuepidemijskih mjera, a detaljne informacije mogu se pronaći na internetskoj stranici Grada Varaždina.

- Pozivamo sve koji imaju pad prihoda od 20% da se jave na poziv - poručio je na današnjem kolegiju gradonačelnika Ivan Čehok najavljujući i treći krug mjera, a koji se odnosi na dodjelu bespovratnih subvencija poduzetnicima u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna kroz Poduzetnički fond. Poziv se očekuje u roku od mjesec dana, a s tim u vezi promijenjen je Pravilnik pa će se na ovogodišnji poziv moći javiti svi oni koji su subvenciju dobili i prošle godine (prema dosadašnjem Pravilniku isti poduzetnici subvenciju su mogli dobiti tek svake druge godine).

- Kao što smo rekli idemo u etapama. Prva je etapa bilo 1000 kuna za one koji su bili zatvoreni i tu je bilo 339 prijava. Druga je faza aktualni poziv za oslobađanje od komunalne naknade, a tu su uključene i zakupnine te terase, te pozivamo sve koji imaju pad prihoda od 20% da se jave. I sada pripremamo treću mjeru za oporavak kao pomoć za likvidnost, a to su bespovratne potpore i taj će natječaj uskoro biti vani - sumirao je gradonačelnik istaknuvši da svim ovim mjerama Grad Varaždin ponovno potvrđuje da potiče poduzetništvo.

- Kada gledate cijeli ovaj paket mjera koji se sastoji prvo od odgode plaćanja komunalne naknade, pa oslobađanje plaćanja naknade i zakupa, pa subvencija od tisuću kuna i sada bespovratne potpore, niti jedan grad nije imao takve mjere kao mi. Mi imamo najširi i najraznolikiji paket mjera - rekao je Čehok napomenuvši da je županijski fond pomoći usmjeren samo na obrtnike dok će Grad Varaždin bespovratne subvencije dati svim poduzetnicima. Prošle se godine za ovu subvenciju javilo 360 poduzetnika, a ove godine gradonačelnik zbog koronakrize očekuje više od 500 prijava.

Također je istaknuo da tijekom protuepidemijskih mjera nisu stale investicije u Gradu, kako one koje provodi gradska uprava tako ni projekti privatnih poduzetnika.

- Za lokacije preko puta Farmala, prema balama, imamo tri zainteresirana investitora. Na tom se području sada provode arheološka istraživanja. Također u zoni u Kućanu se grade stanovi - navodi gradonačelnik.