Na varaždinskom HZZ-u bez većeg priljeva nezaposlenih; poslodavci čekaju primjenu Vladinih mjera Foto: Ilustracija/Pixabay

Na varaždinskom HZZ-u bez većeg priljeva nezaposlenih; poslodavci čekaju primjenu Vladinih mjera

| 22.3.2020. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

S obzirom na najave vala otpuštanja radnika, provjerili smo kakvo je trenutačno stanje na varaždinskom HZZ-u. Tražili smo podatke o broju novoprijavljenih nezaposlenih na burzu u prošlom i ovom tjednu, ali na HZZ-u kažu da podatke objavljuju samo u mjesečnom razdoblju.

- Službene podatke o prijavi nezaposlenih osoba radimo na mjesečnoj razini tako da Vam na ovaj upit ne možemo odgovoriti. Napominjemo da za sada nije zabilježen povećan priljev u nezaposlenost radi otpuštanja radnika s obzirom da poslodavci koji trenutno imaju teškoće u poslovanju očekuju primjenu Vladinih mjera koje će biti usmjerene na očuvanje radnih mjesta - odgovaraju iz varaždinskog Regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Pritom napominju da podatak o prijavama u evidenciju nezaposlenih ne predstavlja cjelovit podatak u smislu pokazatelja broja otpuštanja radnika budući da prijava u evidenciju nezaposlenih nije obavezna te se osoba kojoj je završio radni odnos ne mora prijaviti odmah po prestanku radnog odnosa.

Stoga nas za cjelovite podatke o prijavama i odjavama iz radnog odnosa upućuju na Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje koji vodi matičnu evidenciju o osiguranicima, obveznicima doprinosa i korisnicima prava iz mirovinskog osiguranja na temelju podataka koje su dužni dostavljati obveznici doprinosa.