MUTNA" PIŠKORNICA Otkud nesrazmjeri u tvrdnjama oko količina odloženog otpada? Foto: Arhiva VV

MUTNA" PIŠKORNICA Otkud nesrazmjeri u tvrdnjama oko količina odloženog otpada?

IHR/Varaždinske vijesti | 12.7.2020. u 16:21h | Objavljeno u Aktualno

Zbog sumnji da se manpulira količinama otpada na četvrtoj plohi Piškornice, odlagalištu u Koprivničkom Ivancu na koji se (je) dovozi(o) i komunalni otpad iz Varaždinske župa-nije, Općina Koprivnički Ivanec podnijela je kaznenu prijavu USKOK-u, o čemu smo pisali još početkom lipnja u Varaždinskim vijestima. Da je na odlagalište dovezeno više otpada nego što je prikazano od strane tvrtke Piškornica sanacijsko odlagalište još je tada upozorio Mario Švegović, načelnik Općine Koprivnički Ivanec.

- Kako je riječ čak o 40.000 tona, postavlja se pitanje gdje je nestalo 13,7 milijun kuna? - pitao je Švegović.

To pitanje "potegnuto" je i na Skupštini Varaždinske županije, čiji su vijećnici u srijedu prihvatili izvješća o radu trgovačkih društava "Piškornica“ i "Piškornica – sanacijsko odlagalište“ za 2019. godinu.

– Govori se o 40.000 tona neprikazanog zbrinjavanja otpada, što je 14 milijuna kuna neprikazanog novca i tu je nezadovoljstvo građana Koprivničkog Ivanca. Nešto je tu nečisto, voda i dio zraka, to se vidi u lanjskom izvješću - ustvrdio je SDP-ov vijećnik Hrvoje Kovač.

Direktor Piškornica sanacijsko odlagalište Marijan Blažok poručio je kako ne postoje nikakvi koeficijenti, okolilšne dozvole, u dozvoli za gospodarenje otpadom.

– Količina temeljem okolišne dozvole u jednom je dijelu izrađena temeljem koeficijenata kojima su priložene nominalne količine ranije odloženog otpada. To je kompliciranje nego što se čini, stoga ne stoji ta teza o propisanim koeficijentima zbijenosti – objasnio je Blažok i dodao kako se o spornih 40.000 tona govori o novoj plohi na koju se odtpad počeo odlagati 2018. godine.

- Sve ovisi o vremenu odlaganja, vrsti otpada i najvećem dijelu enertizaciji samog otpada, što potvrđuje struka. Ovih 40.000 tona je usporedba izračunatog volumena odloženog otpada uz primjenu koeficijenta, nepostojećeg, od 1.25, i onog 0.89 – ističe Blažok koji se požalio na opstrukcije načelnika u provođenju projekta i dodatnog monitoringa i nadzora, pa je tako rekao kako im načelnik nije dopustio da izmjere kvaliteu zraka u Općini Koprivnički Ivanec.

Isto tako, bivši direktor Centra za gospodarenjem otpadom Piškornica  Mladen Jozinović još nije vratio bonuse. Podsjećamo, Jozinović smijenjen krajem 2017. godine zbog afere s isplatom milijunskog bonusa, a protiv njega je podignuta i optužnica zbog gospodarskog kriminala jer se sumnja da je oštetio tvrtku kojoj je bio direktor za oko 1,5 milijuna kuna.

- To je pitanje na koje i mi čekamo odgovor. U građanskim parnicama podigli smo dvije tužbe, za naknadu štete i za isplatu bonusa te za isplatu tzv. druge plaće. Državno odvjetništvo je potvrdilo kaznenu prijavu i optužnicu u istome postupku, koji nije u našim rukama, ali se nadamo da će završiti povoljno - rekao je direktor Piškornice Mladen Ružman.

Označeno u