Mjere Vlade i pomoć iz proračuna za sve, ali ne za one koji će otpuštati radnike Foto: HRT

Mjere Vlade i pomoć iz proračuna za sve, ali ne za one koji će otpuštati radnike

J.Š./Varaždinske vijesti | 18.3.2020. u 12:01h | Objavljeno u Aktualno

Kao što je najavljeno Vlada je pripremila paket gospodarskih mjera, a koje se odnose na brojne olakšice u gospodarstvu, zbog novnonastale situacije s koronavirisom pa je tako na izvanrednoj sjednici Vlade u Saboru Andrej Plenković maloprije upozorio da mjere koje će se donijeti prema poslodavcima, a koje će im olakšati rad i redovite troškove poslovanja neće se odnositi na one poslodavce koji će otpuštati radnike.

- Kako je nedvojbeno da koronavirus utječe na gospodarsku aktivnost u Hrvatskoj pa u ovoj velikoj bitki za zdravlje ne smije se ostaviti po strani borba za svako radno mjesto.Stoga, ekonomskim mjerama dajemo poticaj za zadržavanje radnih mjesta što nam je primarni cilj, ali i rješavanje problema nelikvidnosti onima čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed epidemije koronavirusa. Za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije pripremili smo u ovoj fazi 63 mjere kroz niz zakona i podzakonskih akata. Stožerne mjere koje smo pripremili su sljedeće: odgoda javnih davanja poreznim obvezicima s poteškočama, riječ je o porezu na dohodak, porezu na dobit, doprinosima za mirovisko i zdravstveno osiguranje na tri mjeseca s mogućnošću produljenja na još tri mjeseca. Osnovna ideja je da se uslijed nastupa posebnih okolnosti poreznim obveznicima odobri odgoda plaćanja poreznog duga i nakon toga beskamatna obročna otplata. Dodatno ministar financija dobiva ovlast da pravilnikom uredi sve pojedinosti i da po potrebi prilagodi postupanje u eventualnim budućim posebnim okolnostima. Beskamatni zajam općinama, gradovima, županijama, Hrvatskom zaodu za zdravstveno osiguranje i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje do visine poreza na dohodak, prireza i doprinosa čije plaćanje je odgođeno ili je odobrena obročna otplata. Preuzimamo taj likvidonosni jaz na sebe, odnosno na državni proračun. Osigurat ćemo financiranje i likvidnost gospodarstva, Hrvatska banka za obnovu i razvitak i komercijalne banke spremne su za moratorije, odgode naplate kreditnih obveza, osigurati obrtna sredstva i sredstva za reprogramiranje postjećih kredita. Primjerice, kredite za likvidnost gospodarskim subjektima, za financiranje plaća, režijskih troškova i ostalih osnovnih troškova poslovanja - rekao je premijer Plenković.

I objasnio da je potporom za očuvanje radnih mjesta, u sektorima i poduzećima koja će biti pogođena koronavirusom, također predviđeno financiranje 100-postotnog troška minimalne neto plaće po stalno zaposelnom, uz uvjet da se ne otpuštaju radnici.

- Dakle ova je mjera usmjerena prema poslodavcima radi zadržavanja i očuvanja radnih mjesta tako da će Hrvatskih zavod za zapošljavanje poslodavcima isplaćivati iznos neto minimalne plaće, odnosno 3.250 kuna koju će onda oni uplaćivati radnicima. Poslodavci mogu povrh toga isplaćivati i dodatni dio plaće, na što ih potičenomo kroz mjere odgode plaćanja zdravstvenog i miroviskog doprinosa te plaćanja poreza. Dakle neće plaćati zdravstveno, mirovinsko ni poreze, dobit će 3.250 kuna neto i povrh toga mogu isplaćivati i ostali dio plaće svojim zaposelnicima. Upozoravam još jednom mjera se neće odnosi na one koji će otpustiti radnike. Radi se o posebnoj okolnosti koja zahtjeva i odgovornosti i solidarnosti - zaključio je Plenković na sjednici Vlade koja još traje.