Luksuzne mobilne kućice za turiste uskoro i u varaždinskim vinogradima Foto: Ilustracija

Luksuzne mobilne kućice za turiste uskoro i u varaždinskim vinogradima

Maja Grbić Alimanović | 1.6.2020. u 19:17h | Objavljeno u Aktualno

Ovih je dana ponovno otvoren natječaj za dodjelu bespovratnih EU sredstava u svrhu pokretanja i razvoja nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, poznat kao mjere pod oznakom 6.2.1 i 6.4.1. Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju tj. u posljednjih sedam godina ovo je drugi puta da prijavitelji iz Hrvatske imaju priliku dobiti bespovratna sredstva za ruralni razvoj i to za nepoljoprivredni dio tj. za razvoj ruralnog turizma, tradicijskih i umjetničkih obrta, izradu suvenira te ulaganja u prodaju i marketing lokalnih, domaćih proizvoda.

Za one koji žive u ruralnim područjima ovaj natječaj može biti prilika za pokretanje ili razvoj novog posla od kojega bi mogli živjeti, ali pritom treba imati realnu i jasnu viziju projekta koji bi prijavili na natječaj. O tome kakav je interes prijavitelja sa sjevera Hrvatske za ove mjere razgovarali smo sa Simonom Ferjucem, konzultantom za EU projekte i vlasnikom konzultantske agencije Tetida koja posluje i u Varaždinu.

Rezervirani prema natječajima

Tvrtka se, između ostalog, bavi izradom i apliciranjem projekata za bespovratna sredstva EU fondova, a specijalizirana je za razvojne projekte s naglaskom na ruralni razvoj, poduzetništvo i turizam. Sjedište tvrtke je u Varaždinu, a na području cijele Hrvatske imaju 17 suradnika koji rade na izradi projekata, od čega ih je petero u Varaždinu.

- Radimo i s javnim i privatnim sektorom. U Varaždinskoj županiji ljudi su nekako rezervirani prema EU natječajima. Mislim da bi se moglo puno više poraditi na tome da se potencijalni prijavitelji educiraju i informiraju o svim potencijalima natječaja. Od privatnih klijenata s područja Varaždinske županije dosad smo najviše imali tvrtke s raznih područja gospodarstva, a zadnje vrijeme i s područja turizma na ruralnim područjima - kaže Ferjuc.
Mjera 6.4.1 odnosi se na razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, sa svrhom očuvanja postojećih ili stvaranje novih radnih mjesta te s ciljem smanjenja depopulacije i poticanja održivog razvoja ruralnog područja. Korisnici su OPG-i koji su najmanje godinu dana registrirani ili tvrtke i obrti koji su također upisani u poljoprivredni registar.

Mjera 6.2.1 odnosi se na potporu ulaganja za pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti i razlikuje se od mjere 6.4.1 u ekonomskoj veličini OPG-a. Prema riječima Ferjuca, prilikom prvog natječaja više je bilo interesa kod onih koji su tek pokretali novu djelatnost nego kod onih koji su se već nečim bavili te su imali priliku dobiti sredstva za daljnji razvoj.

- Na mjeri 6.2 bio je prilično velik interes, ali na mjeri 6.4, gdje se očekivala još veća navala, gotovo da nije bilo prijava - kaže Ferjuc. Novi krug natječaja tek je krenuo te će se projekti moći podnositi naredna dva mjeseca. Zaprimanje projekata za mjeru 6.2.1 počinje 4. lipnja i traje do 4. kolovoza ove godine, dok se projekti za mjeru 6.4 zaprimaju od 28. svibnja pa sve do 28. srpnja. Većina projekata priprema se unaprijed, kako bi prijava na otvoreni poziv mogla biti što brža i jednostavnija, tako da se u Tetidi već uvelike radi i na projektima s područja Varaždinske županije. 

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...