Kumice potvrdile: zašto je važno proizvoditi i kupovati domaće

J.Š./Varaždinske vijesti | 15.6.2020. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

- Na varaždinskom sam placu redovito od 1982. godine, a kupcima nudimo razno povrće koje uzgajamo u naših šest plastenika u Kućanu Gornjem. Primarni su nam krastavci, rajčica, ali uzgajamo i salatu, papriku i patlidžane - kaže Brezovec Mileva (70) koja je među 65 proizvođača kojima su uručeni certifikati “Proizvodi hrvatskog seljaka”. Sugovornica Mileva je ujedno i jedan od proizvođača koji ima sve certifikate otkada ih Gradska tržnica Varaždin dodijeljuje.

- Već 15 godina obnavljamo certifikat i puno nam znači takvo priznanje. Dokaz je kupcu da se radi o kvaliteti i istinski domaćem proizvodu - dodaje.

Certificiranje je projekt koji već petnaest godina provodi Udruga hrvatskih tržnica, čiji je član Gradska tržnica Varaždin. Tajnik udruge Hrvatskih tržnica Miljenko Ernoić rekao je kako certifikat jamči porijeklo proizvoda te istaknuo da Povjerenstvo za dodjelu certifikata svake godine obilazi kandidate i utvrđuje činjenično stanje. To je potvrdio i direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar istaknuvši kako je varaždinska tržnica jedan od inicijatora ovog projekta.

- Ove godine imamo 65 certificiranih proizvođača, što je brojka s kojom smo pri samom vrhu u odnosu na druge tržnice u Hrvatskoj. Projekt se kontinuirano provodi i tradicija se nastavlja unatoč krizi zbog koronavirusa. Upravo se u ovim vremenima pokazalo koliko je važno proizvoditi i kupovati domaće, te kako mjesta trgovine domaćim proizvodima treba još snažnije popularizirati, na čemu će Grad Varaždin i Gradska tržnica i dalje kontinuirano raditi - rekao je Ciglar.

I Marija Šipek (61) iz Ladanja Gornjeg koja već 11 godina dolazi na varaždinski plac jedna je od dobitnica certifikata, a na njezinoj klupici kupci mogu kupiti razno sezonsko povrće, ali i voće.

- Prioritet su nam mali krastavci za zimnicu, rajčica i paprika, a što proizvodimo u dva plastenika na tisuću metara kvadratnih. Prodajem samo na varaždinskom placu dok ostatak prodamo na kućnom pragu najčešće poznanicima. Certifikat imamo već šestu godinu zaredom i znači nam puno jer je dokaz kupcima da od nas mogu kupiti domaći proizvod kojeg svaki dan ubiremo na zemlji koju mi obrađujemo vlastitim rukama te spremamo za sljedeći dan. Kupci mogu biti sigurni da jedu domaće i svježe - kaže Marija koja se nakon prestanka radnog odnosa odlučila baviti povrtlarstvom, a što im je danas jedini izvor zarade.

Četvrtu godinu prima certifikat i Maja Košić (35) iz Krkanca u općini Vidovec, a čija se obitelj od davnina bavi povrtlarstvom.
- Još je i moja baka odlazila na varaždinski plac prodavati proizvode koje je biciklom dovozila. Inače, OPG imamo otvoren od 1997. godine i bavljenje poljoprivredom je obiteljsko nasljeđe moje obitelji, ali i obitelji u koju sam se udala. Dolazim na varaždinski plac šest godina, a prije mene je dolazila svekrva te nam je certifikat dokaz kvalitete i truda koji ulažemo u ovaj posao. U ponudi imamo razno sezonsko povrće i prodajemo kroz cijelu godinu, a počinjemo sezonu s presadnicama koje proizvodimo na svom OPG-u koji je zapravo nasljeđe te se posao prenosi s koljena na koljeno i primarni nam je izvor zarade. Radi se o poslu koji traži cjelodnevni angažman i svi u obitelji radimo na tome - kaže naša najmlađa sugovornica, pozivajući mlade da više posjećuju tržnicu kako bi konzumirali domaće i zdravo.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...