Kriminalist Saša Lenček na osam hektara uzgaja papriku, krumpir, krastavce...

| 31.7.2017. u 17:33h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Da je bavljenje poljoprivredom zahtjevan posao, ali kada radiš nešto s jako puno volje, onda ništa nije nemoguće, potvrđuje primjer Saše Lenčeka: Naime, ovaj kriminalist i voditelj smjene OKC-a PU varaždinske, vlasnik je OPG-a koji uspješno posluje već 12 godina, a uz to je i predsjednik Poljoprivredne zadruge Ludbreški kraj te predsjednik VZO Martijanec!

Na osam hektara zemlje, koja se rasprostire po općini Martijanec, uzgaja brojne povrtlarske kulture pa ima razne sorte paprike, kao i feferona raznih vrsta, veli- čina i ljutoće.

Ima i patlidžane, zelje, krumpir, kao i češnjak te krastavce i rajčicu. Njegovih 11 parcela uglavnom obrađuje obitelj Len- ček, ali zbog velikog obujma posla u sezoni zapošljavaju i sezonske radnike.

Sami rade svoju presadu, točnije 182 tisuće sadnica, a sve što rade je hibridno i ide preko Instituta iz Novog Sada jer u Hrvatskoj ne postoji slična institucija.

- Zasadili smo papriku na foliju i bez nje te smo u ovih 12 godina već doktorirali na njezinom uzgoju. Sadimo hibridne sorte i to srpske, mađarske i francuske, žute i crvene rogove, baburu, paradajzericu i mnoge druge vrste.

Hrvatska ima svega dvije vrste paprike ajvaruše, jednu vrstu paradajzerice, dvije sorte krastavaca i ništa više - objašnjava Lenček. Napominje da se najboljom paprikom pokazao srpski hibrid.

- Ta vrsta paprike zanimljiva je i posebna po tome jer daje tri puta urod u sezoni te sveukupno 20-ak paprika po stabljici, a svaka paprika teži 200-ak grama. Stoga svaka stabljika može dati do četiri kilograma paprike - objašnja sugovornik. U obitelj Lenček procjenjuju da će ove godine dati 30 tona paprike u Podravku, ako sve prođe bez problema i nevremena. Uz to, 20 tona će se prodati na kućnom pragu, a ostalo plasiraju u restorane i u zadrugu.

- Uz to još imamo i 60 tona krumpira i toliko zelja te ćemo i to prodati - dodaje Lenček. No to još nije sve...

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u