Iz vinarije Stručić prvi pjenušac ludbreškog vinogorja

Napisao/la: VV / G.E.T. -
Iz vinarije Stručić prvi pjenušac ludbreškog vinogorja Foto: Silvija Munda

U ludbreškoj vinariji Stručić degoržiran je prvi pjenušac ove vinarije i prvi pjenušac ludbreškog vinogorja.

"To je bio velik izazov za nas te kruna vinarije i dosadašnjeg rada. Svaki vinar želi, nakon vrhunskih vina, proizvoditi i pjenušac, tome svi težimo", kaže vinar Tomislav Stručić.

w Tomislav i Sanja Stručić

Pjenušac Stručić je rađen klasičnom metodom, od sorte chardonnay berbe 2014. godine i pomoću prirodnih kvasaca. Za degoržiranje su angažirali Ivanu Puhelek Purek i Krunu Antolkovića iz tvrtke Eno concept, koji među prvima u Hrvatskoj imaju opremu i mobilni servis te degoržiraju pjenušce vinarima diljem zemlje.

w degoržacija

Degoržiranje je završna faza u procesu proizvodnje pjenušca u kojoj se izbacuje talog kvasca. Radi se o klasičnoj metodi, u kojoj do drugog vrenja dolazi u boci zatvorenoj krunskim čepom. Dok pjenušac sazrijeva, butelje se stavljaju u stalak, pupitres, u kojem se tijekom nekoliko mjeseci svakodnevno lagano okreću kako bi se na kraju talog od kvasca skupio u grliću boce. Degoržacija je postupak u kojem se grlo boce zamrzne i potom se pod pritiskom talog izbacuje van. Ako je potrebno, nakon toga se butelja nadopunjuje pjenušcem iz iste serije, a ako vinar želi, dodaje se i ekspedicijski liker koji dodatno oblikuje okus pjenušca, a potom se butelja zatvara plutenim čepom i zaštitnom mrežicom.

"Pjenušac Stručić je odležao dvije godine. U njega nismo dodavali ekspedicijski liker, možemo reći da je kompleksan, a konačne aromatske karakteristike će dobiti kroz jedan do tri mjeseca odležavanja.", objasnila je Ivana Puhelek Purek.

Pjenušac planiraju plasirati na zagrebačkom tržištu, a moći će ga se kupiti i kod njih u vinariji.

Tomislav i Sanja Stručić druga su generacija vinara, a oni se ovim obiteljskim biznisom bave desetak godina.

˝Zadnje dvije tri godine ozbiljnije se bavimo ovim poslom i sve više težimo kvaliteti naših vina. Obrađujemo tri hektara vinograda, u kojima imamo graševinu, chardonnay, sauvignon i rajnski rizling, a proizvodimo 25.000 boca godišnje.˝, otkriva Stručić.

Njihov entuzijazam i zaljubljenost u vinarstvo iznimno su zarazni, a osim vina imaju i nekoliko odličnih voćnih likera. Pogled na njihove vinograde iz vinarije u svako je doba godine čista idila pa je tako zanimljiva i novost da su pri kraju s projektima u sklopu Vinske omotnice i da će uskoro imati i smještajne kapacitete - kreću s izgradnjom pet soba, ali i novog podruma i kušaone.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.