Isplata predujma za proizvodnu 2020. godinu počinje u drugoj polovici studenoga Foto: VV arhiva / ilustracija

Isplata predujma za proizvodnu 2020. godinu počinje u drugoj polovici studenoga

Varaždinske vijesti | 3.11.2020. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Za isplatu predujma poljoprivrednicima je osiguran iznos od 1,5 milijarde kuna, što je 200 milijuna kuna više nego prošle godine. Kao i prethodne tri godine, potporu će primiti više od 100.000 poljoprivrednih gospodarstava koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu u 2020. godini i koji su prošli kontrole Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Sredstva se isplaćuju za potporu po površini, odnosno za osnovno, zeleno, preraspodijeljeno plaćanje, mlade poljoprivrednike te proizvodno vezane potpore za povrće, voće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve. Administrativna kontrola i kontrola na terenu provjere svih kriterija za ostvarivanje potpore su u završnoj fazi te je u tijeku priprema odobravanja i isplate avansa. Novac za ovu isplatu se refundira iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi, a u predujmu će se isplatiti maksimalno 70% EU dijela sredstava namijenjenih za proizvodnu 2020. godinu.

- U izvanrednim okolnostima izazvanima širenjem bolesti COVID-19 trudimo se pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima na sve moguće načine, pa tako i osiguravanjem dodatnih sredstava i mjera. Uz isplatu avansa uvećanog za 200 milijuna kuna koji će omogućiti poljoprivrednicima planiranje proizvodnje, otvorena su i 2 natječaja vrijedna 360 milijuna kuna tzv. Mjera 21, putem kojih ćemo pomoći najpogođenijima uslijed širenja pandemije. Sve navedeno potvrda je činjenice da je poljoprivreda strateški prioritet ove Vlade - naglasila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.