Hranić u Innsbrucku na konferenciji o ruralnim područjima

U Innsbrucku, u austrijskoj saveznoj državi Tirol, od 9. do 10. svibnja održana je 8. sjednica Povjerenstva za prirodne resurse Odbora regija EU (NAT Commission) na kojoj je sudjelovao i Bruno Hranić, član predsjedništva Odbora regija, načelnik Općine Vidovec i glavni tajnik Udruge općina u RH.

Na dvodnevnoj sjednici, održana su četiri paralelna zasjedanja i konferencija "Ruralna područja kao ključ gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije u Europi – upravljanje i infrastruktura u kontekstu odnosa urbanih sredina, ruralnih sredina, regija i makroregija" na kojima je stavljen naglasak na ruralna područja kao ključ do ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije u Europi. Tom prilikom, predstavnici lokalnih vlasti iz cijele Europe raspravljali su o važnosti europske strategije za razvoj ruralnih područja te o turizmu kao mogućoj pokretačkoj sili za uspostavu regionalne suradnje diljem EU.

Obzirom da je turizam treći najveći socioekonomski čimbenik u EU, predstavnici lokalnih vlasti zaključili su da je potrebno razviti strategije i promidžbene koncepte koji će potaknuti Europljane da godišnji odmor provode u Europi te, s druge strane, uložiti veće napore kako bi se probudio interes za odmor u Europi kod osoba koje ne dolaze iz Europe.

- Turizam je u interakciji s brojnim drugim sektorima. Između ostalog, na značaju dobiva i poljoprivreda jer opskrbljuje turistička gospodarstva visokokvalitetnim regionalnim proizvodima u jamči očuvanje atraktivnog krajolika - istaknuto je ovom prilikom.

Zaključeno je da postoji potencijal za kulturni turizam, agroturizam i ekoturizam u ruralnim i priobalnim područjima kao i na otocima.

- Prilikom poticanja kulturnog turizma potrebno je, osim najvažnijih destinacija, uzeti u obzir i one manje te manje poznate destinacije, koje nisu dio uobičajenih turističkih ruta. Raznolika kulturna i povijesna ostavština Europe ima izvrsne temelje za to. Važno je zajamčiti intermodalnu vezu kao sredstvo za povećanje privlačnosti takvih udaljenih destinacija. Otvaranjem radnih mjesta i suzbijanjem iseljavanja agroturizam može pridonijeti gospodarskom i socijalnom razvoju lokalnih zajednica i ugroženih regija. Istovremeno omogućava otvaranje novih mogućnosti za ulaganja u ruralna područja. Stoga se agroturizam mora promatrati kao gospodarsku djelatnost koja pridonosi regionalnom razvoju, a time i općenitom gospodarskom rastu - naglašeno je na konferenciji.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.