HGK Županijska komora Varaždin u provedbi Erasmus + projekta

Napisao/la: vv -
HGK Županijska komora Varaždin u provedbi Erasmus + projekta Foto: VV arhiva

Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Varaždin započela je provedbu dvogodišnjeg projekta pod nazivom „T4 - Transnational Technology Transfer Training: Training Blueprints for AcceleratedGrowth“u okviru Erasmus+ Programa – Strateška partnerstva za strukovno obrazovanje i trening. U projektu sudjeluje sedam partnera iz Austrije, Slovenije, Italije, Rumunjske i Hrvatske.

Globalna konkurencija generirala je potrebu među poduzećima, naročito malim i srednjim, da svoje poslovne strategije prilagode opstanku na tržištu. Uz sadašnje trendove koji ukazuju da će budući ubrzani rast i održivost poduzeća u velikoj mjeri ovisiti o korištenju odgovarajuće tehnologije i mogućnosti apsorpcije znanja, prijenos tehnologija i znanja prepoznat je kao prekretnica u izgradnji i održivosti robusnoga i inovativnog gospodarstva.

- Budući da su profesionalni zahtjevi i vještine potrebne za rad u pojedinim zemljama i institucijama fragmentirani, cilj je ovog projekta utjecati na povećanje i unaprjeđenje vještina i sposobnosti uključenih MSP-a u području transnacionalnog transfera tehnologija te na javne i privatne organizacije–dionike u projektu, da postanu osjetljiviji i da promptnije reagiraju na tehnološke potrebe poslovnog sektora - ističu iz Županijske komore.

Projekt je strukturiran oko osam radnih paketa i četiri ogledna rezultata koje će provoditi sedam komplementarnih partnera povezujući trening, tehnologije, komunikaciju prema MSP i jačanje kapaciteta. Početna aktivnost je stvaranje baze aktualnih uspješnih praksi koje već kombiniraju prijenos tehnologije i metode treninga za podršku i daljnje jačanje MSP-a.

- Također, mapirat ćemo potrebne vještine i profil kompetencija za uspješan transfer tehnologija te izraditi kurikulum, razviti i testirati program obuke koji će u konačnici ponuditi dva seta konačnih smjernica. Jedan za razinu donositelja odluka u procesu transfera tehnologije i drugi za dionike sustava strukovnog obrazovanja i inovacijskog sustava. Tijekom projekta razvijat ćemo učinkovitu mrežu suradnje za provođenje obuke za transnacionalni transfer tehnologije. Dugoročno gledano, projekt ima za cilj stvaranje dobitnog mehanizma suradnje između obrazovnog sustava te malih i srednjih poduzeća koja će doprinijeti usvajanju transnacionalnog transfera tehnologije kao sredstva za ubrzavanje rasta i razvoja - zaključuju iz komore.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.