Građani, iskažite interes: Varaždinska županija potiče ugradnju sunčanih elektrana na obiteljske kuće

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Građani, iskažite interes: Varaždinska županija potiče ugradnju sunčanih elektrana na obiteljske kuće Foto: Varaždinska županija

Varaždinska županija objavila je danas, 22. kolovoza, javni poziv svim građanima koji žive na području Županije da iskažu interes za ugradnju foto-naponskih sustava za proizvodnju električne energije (sunčanih elektrana) na obiteljske kuće za vlastitu potrošnju.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost službeno je najavio da će ove jeseni raspisati javni poziv za sufinanciranje foto-naponskih elektrana na obiteljskim kućama. Građanima koji iskažu interes, a zadovoljavaju uvjete, Županija će sufinancirati troškove izrade glavnog projekta i prijavne dokumentacije za ugradnju sunčanih elektrana.

- S obzirom na značajan pad cijena u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, prvenstveno sunčane energije, građane želimo potaknuti da koriste upravo tu vrstu energije. Uvjet za prijavu na poziv Fonda bit će kompletna dokumentacija, a sredstva će biti ograničena. Zbog toga građanima naše županije želimo dati mogućnost da podnesu prijave neposredno nakon što Fond objavi javni poziv. Financirat ćemo 50 posto troškova izrade potrebne dokumentacije, i to maksimalno do 5.000 kuna po korisniku – najavio je župan Radimir Čačić danas, 22. kolovoza, na konferenciji za novinare u Županijskoj palači, na kojoj su bili zamjenik župana Robert Vugrin, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Slađana Miočić i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo financije i europske poslove Mladen Jakopović.

2.JPG

Župan je napomenuo da to otvara prostor i za općine te gradove koji se mogu uključiti te dodatno pomoći svojim građanima sufinanciranjem, kao što to čini Grad Varaždin.

- Ovo je važan projekt za sve, a prvenstveno za građane koji će ugradnjom sustava sunčanih elektrana na krovove svojih obiteljskih kuća samostalno proizvoditi električnu energiju te ostvariti uštede jer će imati manje račune za potrošnju električne energije – rekao je župan Čačić.

Javni poziv za iskaz interesa za postavljanje te za dodjelu bespovratnih sredstava za sufinanciranje troškova izrade glavnog projekta i prijavne dokumentacije za ugradnju foto-naponskih sustava za proizvodnju električne energije (sunčanih elektrana) na obiteljske kuće za vlastitu potrošnju na području općina Varaždinske županije bit će otvoren do 10. rujna 2019. godine.

- Građani koji su vlasnici ili suvlasnici obiteljske kuće interes za bespovratna sredstva iskazuju popunjavanjem obrasca dostupnog na internetskim stranicama Varaždinske županije. Da bi ostvarili pravo na bespovratna sredstva, građani moraju imati svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz zakonitost i vlasništvo obiteljske kuće, prebivalište na toj adresi te, ako su suvlasnici, suglasnost ostalih suvlasnika kuće – pojasnila je pročelnica Slađana Miočić.

Napomenula je da je na građanima izbor projektanta glavnog projekta, kao i konzultanta za izradu prijavne dokumentacije, pri čemu projektant i konzultant mogu biti jedna pravna osoba, a kao konzultanta je moguće angažirati županijsku razvojnu agenciju AZRA-u d.o.o.

Javni poziv objavljen je internetskim stranicama Županije i dostupan je na sljedećem linku:

http://www.vzz.hr/javni-pozivi-i-natje%C4%8Daji/javni-poziv-za-iskaz-interesa-za-dodjelu-bespovratnih-sredstava-za-sufinanciranje-tro%C5%A1kova/

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.