Goveda obitelji Kolačko iz Klenovnika u ekološkom uzgoju: Potražnja velika, ali kako okrupniti zemlju?

Napisao/la: -

- Bilo kakav posao se isplati, samo treba imati volje - kaže Andrija Kolačko iz Klenovnika, naglašavajući da je naš brdovit kraj savršen za bavljenje stočarstvom. Budući da je u mlađim danima proputovao velik dio Europe, posebno krajeve Austrije i Njemačke dojmilo ga se kako su njihovi obronci planina i brežuljci uređeni, nigdje zapuštena zemljišta. Ta mu se slika vrtjela po glavi dugi niz godina i odlučio je preslikati ideju u svoj kraj, selo Lipovnik. Prije 20 godina kupio je pet junica crvenog angusa i započeo ostvarivati svoj san.

Počevši od nule i vlastitim sredstvima Andrija danas na 20 hektara pašnjaka uzgaja 30 goveda, a očekuju i potomstvo pa će brojka narasti i do 40. Uzgajaju uz anguse i ovce kojih također imaju oko 40, a uzgoj je ekološki certificiran.

- Pomaže mi supruga, a imamo i tri kćeri. Potencijal oko unapređenja, širenja i popratnih sadržaja postoji, ako će mlađi naraštaj imati volje - dodaje.
Crveni angus, a postoji i crni samo je razlika u dlaki, mesna je pasmina škotskog podrijetla s kvalitetnim mesom koje je nježno, sočno, mramorirano i aromatično. Riječ je i o vrlo otpornoj vrsti goveda koja zimi bez problema preživljava na otvorenom, a obitelj je izabrala baš anguse jer su miroljubivi i imaju najveći postotak uspješnog samostalnog telenja.

- Goveda ne zahtijevaju posebni tretman, ni zatvorene nastambe već su im dovoljne nadstrešnice. Moje ionako u bilo koje doba godine, po kiši ili snijegu, spavaju vani u šumi - navodi sugovornik, dodajući da je angus poznat i kao čistač površina pa je i to bila prednost zašto se obitelj odlučila za ovu pasminu goveda. Obitelj mušku telad do 150 kilograma prodaje drugim proizvođačima za daljnji tov dok se ženke čuvaju za rasplod.

- Danas već imamo lijepi broj stoke, ali nam ekološki uzgoj diktira broj goveda koji smijemo imati u odnosu na površinu pašnjaka. Na temelju brige o uvjetima u kojima živi stado dobivamo ekološki certifikat, a humani uvjeti življenja goveda važna su činjenica kod ocjenjivanja u ekološkoj proizvodnji. To su zapravo i specifičnosti koje se odražavaju na kvalitetu mesa. Kod nas se govedo slobodno kreće pašnjakom i to je kvalitetniji način uzgoja od tova junadi u zatvorenom - govori sugovornik.

Bez obzira na godišnje doba goveda obitelji Kolačko možete vidjeti kako pasu pašnjakom, spavaju vani u šumi, a obitelj ih prihranjiva kroz zimu jedino suhim sijenom i sjenažom. Ista stvar je i s ovcama koje su u suživotu s govedom. Najveći im je problem, kažu, okrupniti zemlju, mukotrpan je to posao jer nisu riješeni imovinsko pravni odnosi.

S kojim se još izazovima susreće obitelj čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.