FOTO Znanstveni skup o Varaždinskom bučinom ulju: Prirodni proizvod koji snižava tlak i kolesterol

Napisao/la: M.N./V.V. -
FOTO Znanstveni skup o Varaždinskom bučinom ulju: Prirodni proizvod koji snižava tlak i kolesterol Foto: Varaždinska županija

Varaždinsko bučino ulje trebalo bi konzumirati što više jer blagotvorno djeluje na cijeli organizam: na srce i krvne žile, pri čemu pomaže pri regulaciji krvnog tlaka i sniženju kolesterola, pozitivno utječe na centralni živčani sustav, kao i na mokraćni trakt, posebno kod muškaraca. Uz sve to, bučino ulje pozitivno utječe i na cjelokupni vanjski izgled čovjeka, pa čak i na bolji rast kose.

Iznijeli su to ugledni hrvatski znanstvenici u četvrtak, 20. veljače, na prvom znanstvenom skupu posvećenom Varaždinskom bučinom ulju, koji su organizirali Varaždinska županija i udruga Varaždinsko bučino ulje. Pred prepunom Skupštinskom dvoranom, županom Radimirom Čačićem, njegovim zamjenikom Tomislavom Paljakom, pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutinom Vincekom, gostima iz Slovenije te brojnim proizvođačima i građanima, o zdravstvenim blagodatima bučinog ulja prva je predavanje održala prof. dr. sc. Ivančica Delaš s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

- Kad se govori o zdravstvenom aspektu, bučino ulje je zanemareno, a ima vrlo dobra svojstva. Izuzetno je bogato esencijalnim masnim kiselinama koje se ne mogu proizvesti, a imamo i znanstvene dokaze o njegovim učincima na, primjerice, centralni živčani sustav, na kardiovaskularne bolesti i na probavne smetnje. Posebno su poznati učinci na muški urinarni trakt, na mokraćni mjehur i ostale dijelove. Poznato je da sadrži selen i cink, tako da pozitivno utječe i na rast kose. Zbog toga bi trebalo poraditi na tome da bučino ulje u što većoj mjeri bude prisutno na našim stolovima – istaknula je prof. dr. sc. Delaš. Varaždinsko bučino ulje je i prirodni antioksidans.

- Sadrži spojeve koji djeluju kao antioksidansi, a to su prvenstveno tokoferoli koji su vrlo korisni zbog pozitivnog djelovanja na ljudsko zdravlje. Te činjenice još nisu dovoljno poznate u široj javnosti, pa su ljudi skloniji uzimati nekakve farmaceutske pripravke umjesto da koriste prirodne nutrijente kao što je bučino ulje – naveo je dr. sc. Srećko Valić s Instituta Ruđer Bošković.

Župan Radimir Čačić je istaknuo da je posebna čast što na prvom znanstvenom skupu o Varaždinskom bučinom ulju sudjeluju vrhunski stručnjaci, profesori doktori, doktori znanosti, magistri i nutricionisti.

- Varaždinsko bučino ulje i na najzahtjevnijoj međunarodnoj sceni, u srcu Austrije gdje se stoljećima proizvodi najkvalitetnije ulje, postiže vrhunske rezultate. Dobili smo šampiona među bučinim uljima, a naši proizvođači su osvojili čak šest ili trećinu zlatnih medalja. Naša premium ulja su potvrda rada i tradicije stare 150 godina. No, uz činjenicu da kvalitetu Varaždinskog bučinog ulja potvrđuju ocjenjivački sudovi i tržište, posebno treba isticati i činjenicu da je riječ o posebno kvalitetnom proizvodu za ljudsko zdravlje i sa znanstvenog stajališta. Bučino ulje se u nizu ljekarni u Europi prodaje kao suplement, kao nešto što doprinosi kvaliteti zdravlja čovjeka. Naše Varaždinsko bučino ulje i njegova kvaliteta u tom segmentu još moraju dobiti i znanstvene potvrde, što je i cilj današnjeg skupa koji se održava na ovako visokoj razini zahvaljujući našem pročelniku dr. sc. Dragutinu Vinceku – istaknuo je župan Čačić.   

O vrhunskoj kvaliteti bučinog ulja te izazovima i mogućnostima, predavanje je održala izv. prof. dr. sc. Sandra Balbino s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, dok je o povijesti proizvodnje Varaždinskog bučinog ulja govorio mr. sc. Roman Ozimec iz Društva za istraživanje i očuvanje prirodne raznolikosti Hrvatske ADIPA.

Znanstveni skup je zaključio Davor Hostić, dipl. ing. preh. tehnologije iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole u Varaždinu, koji je održao predavanje o nutricionizmu i tradiciji spremanja autohtonih jela varaždinskoga kraja.

- Umjesto da posežemo za grickalicama, sendvičima ili paštetom koja je puna konzervansa, možemo si pripremiti namaz na bazi buče s bučinim košticama i Varaždinskim bučinim uljem te još dodati različite začine. Umjesto mesnog nareska, pripremiti možemo domaće žgance kojima dodamo prepržene bučine koštice i malo kosane masti. Za naš organizam to su nutritivno vrhunska jela. Na tržištu se može pronaći i domaći kapučino koji je puno bolji od industrijskog koji je pun aditiva – savjetovao je nutricionist Davor Hostić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.