FOTO Poduzetnici iz Varaždinske županije krenuli na prosvjed Veliki krik poduzetnika Foto: Krešimir Đurić

FOTO Poduzetnici iz Varaždinske županije krenuli na prosvjed Veliki krik poduzetnika

VV | 3.2.2021. u 08:50h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Poduzetnici iz Varaždinske županije krenuli su na današnji prosvjed u Zagreb.

- Organizirano ide jedan autobus, ali u Zagreb su krenuli i poduzetnici s kombijima i automobilima koji će se priključiti prosvjedu u Zagrebu, samostalno idu. Moramo se pridržavati epidemioloških mjera, a pridržavat ćemo se i na prosvjedu "Veliki krik poduzetnika" – rekao je Darko Molnar, koordinator regionalnog ureda udruge Glas poduzetnika Varaždin.

Kako je istaknuo, na prosvjed idu jer smatraju da su mjere koje su Vlada i Stožer civilne zaštite RH donijeli neadekvatne prema poduzetnicima.

- Uz kašnjenje potpora za očuvanje radnih mjesta, uz neadekvatna i neučinkovita obrtna sredstva, odnosno sredstva za likvidnost poslovanja, HAMAG Bicro... to je toliko sporo i aljkavo da ljudima kojima su sada potrebni novci, da mogu preživjeti do sezone u koju se svi uzdaju, jednostavno nemaju pristup obrtnim sredstvima. HAMAG bicro tu dosta šteka, banke su zatvorile svoja vrata za poduzetnike. Svi se uzdaju u sezonu, a ne pitaju se da je sezona tek za tri mjeseca. Koliko će poduzetnika preživjeti za to vrijeme? I koje mjere su oni donijeli da se, i kad krene sezona, olakša posao poduzetnicima? Nemamo nikakva porezna rasterećenja, nemamo nikakve dodatne okolnosti da se tim poduzetnicima, u koje se svi uzdaju i koje svi gledaju kao spas situacije i za državni proračun i za gradske, općinske i županijske proračune, ne gleda se da nam se pomogne - pojasnio je.

- To je jedan od razloga zbog kojih idemo na prosvjed, a drugi je to što se, unatoč povoljnoj epidemiološkoj situaciji, mjere ne popuštaju. Ne dozvoljava nam se rad, i postoji jedna represija prema poduzetnicima. Neki dan smo vidjeli primjer u Zagrebu. Mi smo zato da se malo opusti, da se omogući rad poduzetnicima uz određene epidemiološke mjere. Pozivam Stožer, i županijski i nacionalni, da nas pozovu kod donošenja odluka o ograničenju rada, da zajedno donesemo epidemiološki okvir za siguran rad, jer zdravlje građana i zaposlenika su na prvom mjestu - istaknuo je Molnar.

Osvrnuo se na kontakte sa županijskim stožerom.

- U početku, u jesenskom dijelu pandemije, bili smo na dva razgovora s Vugrinom, ali nažalost, prilikom dononošenja mjera nismo bili pozvani na sastanak. Voljeli bismo ostvariti jedan pozitivan dijalog između Stožera i poduzetnika, da se zajednički donese adekvatan epidemiološki okvir kako bi se osigurao siguran rad za naše djelatnike, ali i sve građane. Apeliram da se taj dijalog uspostavi na jednu višu razinu. Doduše, gradovi, općine i županije se sve više priključuju našoj inicijativi i zahtjevima za smanjenje nameta koji su mogući na razini gradova, općina i županija, i na tome im zahvaljujem. Pozivam sve ostale da sjednemo zajedno za stol - .

Što se tiče šteta nanesenih gospodarstvu, kazao je da će se njihov razmjer tek vidjeti.

- U ovom trenutku je nemoguće reći koliko je poduzetnika propalo. Očigledno je da povećanje preko 11.000 nezaposlenih. I u našoj županiji se sad nekako, dok traju ove mjere, drži taj broj, ali što će biti kada te mjere prestanu, uz neadekvatnu pomoć, to ne znam reći - ukazao je Molnar.

poduzetnici_prosvjed_zagreb_3-2-2021_2.JPG

poduzetnici_prosvjed_zagreb_3-2-2021_3.JPG

poduzetnici_prosvjed_zagreb_3-2-2021_4.JPG

poduzetnici_prosvjed_zagreb_3-2-2021_5.JPG

poduzetnici_prosvjed_zagreb_3-2-2021_6.JPG

poduzetnici_prosvjed_zagreb_3-2-2021_7.JPG

poduzetnici_prosvjed_zagreb_3-2-2021_8.JPG

poduzetnici_prosvjed_zagreb_3-2-2021_1.JPG