FOTO: Na Gospodarskom sajmu Varaždin ove godine 115 izlagača Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Na Gospodarskom sajmu Varaždin ove godine 115 izlagača

| 20.10.2017. u 16:06h | Objavljeno u Aktualno

Ukupno 115 izlagača predstavlja se na 4. Gospodarskom sajmu Varaždin, koji je danas otvoren u Sportskoj dvorani Graberje u Varaždinu.

Sajam se održava 20. i 21. listopada, za posjetitelje je otvoren od 10 do 18 sati, a ulaz je besplatan. Tko želi, može na ulazu u sajamsku dvoranu ostaviti dobrovoljni prilog za Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina.

- Gospodarski sajam u dva dana nudi pregršt zanimljivih događanja. Prvi dan je gospodarski dan koji smo posvetili našim izlagačima, gospodarstvenicima, obrtnicima i poduzetnicima, a organizirali smo i zanimljiva predavanja te panel-rasprave. Drugi dan je obiteljski dan, uz bogat zabavno-glazbeni program kulturno-umjetničkih društava, plesnih grupa i različitih izvođača, no u subotu će se održati i "matchmaking", odnosno poslovni susreti svih izlagača. Upravo tim spajanjem izlagača pokušavamo ostvariti određene rezultate i nakon sajma - istaknuo je Nenad Kumrić - Charlie iz marketinške agencije Tin–marketing d.o.o. koja je organizator sajma.

- Napravili smo odmak od prijašnjih godina te smo predstavljanje proširili na izlagače ne samo iz Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske, već i izlagače iz Splita, Rijeke i Slavonije, kao i na gradove iz Međimurske i Krapinsko-zagorske županije. Svoje gospodarske kapacitete ove godine predstavljaju i pojedine općine - dodao je Kumrić.

Gospodarski sajam Varaždin nudi sajamske izložbe i prezentacije, gospodarske susrete poduzetnika i obrtnika, panel rasprave i predavanja, prigodnu sajamsku prodaju i degustacije, sajamske radionice, cjelodnevne prateće sadržaje, zabavno glazbeni program i nagradne igre za posjetitelje.

Na svečanom otvorenju sudjelovali su predstavnici Grada Varaždina i Varaždinske županije, koji su glavni pokrovitelji sajma, kao i predstavnici pokrovitelja: Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Varaždin, Obrtničke komore Varaždinske županije i Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

Sajam je svečano otvorio župan Radimir Čačić.

- Svako okupljanje gospodarstvenika je pozitivno. Prvi sajam je okupio pedesetak izlagača, a ove godine ih je već 115, dakle pomak je očit - naglasio je župan i dodao da Županija želi povezati područja poljoprivrede i turizma.

- Prvi su koraci već napravljeni, kao što je brendiranje. Primjerice, 25. studenoga predstavljamo rekordnu vidovečku sarmu na Jelačić placu u Zagrebu. To je samo uvod u ono što ćemo sljedeće godine učiniti, a to je da ćemo cijelu ovu sajamsku ponudu predstaviti i u Zagrebu. Naše ćemo domaće proizvođače povezati u sustave koje Europa dozvoljava. Riječ je o kratkim lancima opskrbe, dakle, u našim bolnicama i školama idemo s našim proizvodima, kvalitetnom, domaćom, zdravom hranom. Proizvođačima to znači stabilnost prodaje - istaknuo je Čačić.

Najavio je i nove načine pomoći poljoprivrednicima.

- Istovremeno, tu je i model pokrića šteta koje nastaju tučom, sušom, poplavama, mrazom, svim tim elementarnim nepogodama, što je najveći problem naših OPG-ova. Početkom sljedeće godine pokrećemo sustav osiguranja, koristeći europski i naš novac, tako da naši OPG-ovi dođu do razine ispod jedne trećine ukupnog troška police. Ostalo ćemo pokriti europskim i našim novcem, a to u ovom trenurku u Hrvatskoj ne radi nitko. Idemo i sa sustavom financiranja pripreme proizvodnje u poljoprivredi, s kreditnim linijama za financiranje sjetve - najavio je Čačić.