dip.ing.agr. Marko Hladika izvršni je diretkor tvrtke Desyre iz Nedeljanca Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Na Danu polja krumpira tvrtke Desyre iz Nedeljanca čak 15 sorti krumpira

| 27.7.2017. u 13:03h | Objavljeno u Aktualno

Tvrtka Desyre u Nedeljancu danas je organizirala tradicionalni Dan polja krumpira, koji je održan u polju obitelji Hladika u Preknu. Bila je to prilika da se proizvođači, distributeri i kupci krumpira, kao i poslovni partneri na oglednom polju upoznaju 15 sorti krumpira, 12 bijelih i tri crvene sorte krumpira.

- Predstavljeno je sedam poznatih, standardnih sorata, kao i osam novih sorata da vidimo kako se ponašaju u agrioklimatskim uvjetima, koji su ove godine bili posebno specifični. Sorte moraju biti prilagodljive na meteorološke uvjete, imati visoki prinos, glatku boju pokožice, kvalitetne za jelo, imati ujednačeni broj gomolja. Sve to skupa bi trebalo objediniti da dobijemo jednu sortu, koja ima potencijal, za rast i obre prinose u Hrvatskoj - rekao je izvršni direktor tvrtke Desyre Marko Hladika, te nastavio:

- Da bi to dobili trebamo raditi pokusna polja u Hrvatskoj, i to nekoliko godina, s obzirom da meteorološki uvjeti nisu svake godine jednaki, pa smo imali prošlu godinu koja je bila vlažna, dok je ova godina sušna, s ekstremnim visokim temperaturama, a što je dovelo do toga da su prinosi u sjeverozapadnoj Hrvatskoj u prosjeku oko 30 do 50 posto na pojedinim parcelama niži od prosjeka. Na demo polju imamo rezultate prinosa koji su oko 20 posto niži nego lani, ali još su uijek puno viši nego je prosjek. Najviši prinos dala je sorta Primabel, preko 60 tona prodajne robe po hektaru, sorta Colomba je dala oko 50 tona po hektaru, a potencijal je i sorta koja se još uvijek vodi pod šifrom HZA 05-112 - naglasio je Hladika.

Manifestaciji je prisustvovao zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, privremeni pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin Vincek i Piet Bosma, predstavnik nizozemske tvrtke HZPC, proizođača sjemenskog krumira, a s kojom tvrtke Desyre surauje već više godina.

Galerija slika