Etično bankarstvo – nužnost, a ne opcija

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Danas je u Splitu otvorena konferencija SOCINNOVETHICS: Sinergija etičnog financiranja s društvenim i tehnološkim inovacijama, u organizaciji Zadruge za etično financiranje (ZEF) i Federacije europskih etičnih i alternativnih banaka - FEBEA, koja ovim povodom u Splitu ujedno obilježava svojih 15 godina postojanja.

Hrvatskoj je široj javnosti pojam etičnog bankarstva postao poznat tek nedavno, međutim već sad ima velik broj onih koji podržavaju projekt Zadruge za etično financiranje, a to je otvaranje prve etične banke u Hrvatskoj. Etično bankarstvo usmjereno je na društvo, a koliko je bitno za razvoj hrvatskog gospodarstva poručio je i g. Božo Petrov, potpredsjednik Vlade RH.

„Hrvatska potiče nove ideje, Hrvatska prihvaća nove ideje – posebice one koje daju dodatni vjetar u leđa našem gospodarstvu, koje jačaju naše male proizvođače i koje misle o budućnosti Hrvatske. Upravo takva je i ideja uvođenja modela etičnog bankarstva u Hrvatsku. Etično financiranje, bankarski model koji već godinama funkcionira u Europi i svijetu, uzima ono najbolje od tradicionalnog pristupa bankarstvu, primjenjuje ga na sadašnje prilike i vodi društvo u jedan novi i osvješteniji svijet poimanja novca, njegove zarade, distribucije i multiplikacije. Jedan pojedinac može biti pokretač promjena, ali društvo je ogled njihove uspješnosti. Zato pokažimo i mi kao društvo da možemo i znamo sudjelovati u novinama koje donosi koncept etičnog bankarstva.“

Teme ovogodišnjeg programa usmjerene su na upotrebu inovativnih informacijskih tehnologija u bankarstvu, zatim upotreba tih inovacija kao pokretač društvenih promjena te na etično bankarstvo kao pokretača promjena u društvu.

„Europsko društvo se stalno mijenja i razvija u nastojanju da odgovori na različite zahtjeve određene međunarodnim, nacionalnim i lokalnim okolnostima i uvjetima. Takve promjene često određuju pojavu novih društvenih, ekonomskih i financijskih potreba koje postojeći alati ne mogu riješiti. Sektor etičnog financiranja upravo se suočava s nekima od ključnih izazova, kako u tehnološkom tako i u društvenom smislu. Zato je u ovom trenutku bitno raspravljati i usvojiti određene inovacije kojima će etične banke i dalje učinkovito odgovarati na sve zahtjeve koje postavlja društvena ekonomija“ – poručila je gđa. Silvana Vujnović, kandidatkinja za članicu uprave prve etične banke u Hrvatskoj, dodavši kako je čast biti domaćin ove konferencije jer je to ujedno i veliko međunarodno priznanje projektu osnivanja etične banke.

Zadruga za etično financiranje osnovana je u travnju 2014. godine, a već u lipnju je postala punopravna članica FEBEA-e, postavši time prva članica koja još uvijek nije banka. Optimističan je i g. Fabio Salviato, predsjednik Federacije europskih etičnih i alternativnih banaka koji je, upitan misli li je li realno da u Hrvatskoj zaživi projekt ovakve prirode, dao stopostotnu podršku: „Hrvatska će zasigurno dobiti svoju prvu etičnu banku i time osnažiti svoje gospodarstvo, posebice sektor domaće proizvodnje. Mislim da kao društvo postajemo svjesniji nužnosti za društvenim poduzetništvom, a to je ono što etično bankarstvo nudi. Investiranje profita u projekte koji će stvarati dodanu vrijednost, koji su ekološki i financijski održivi i kojima je u cilju dobrobit zajednice. Naše udruženje broji više od 60 000 članova u 28 zemalja, a čak i u doba krize imamo godišnji rast od 20%.“

Uvođenje modela etičnog bankarstva podržava i g. Saša Drezgić, zamjenik ministra financija, koji je istaknuo kako poslovni model etičnog bankarstva u inozemstvu funkcionira i donosi rezultate koji se na gospodarstvo zemalja odražavaju pozitivno te da u tom smislu očekujemo isti takav doprinos i u Hrvatskoj.

Osim g. Bože Petrova, g. Fabia Salviata, g. Saše Drezgića i gđe. Silvane Vujnović, okupljenima su se obratili i g., g. Goran Jeras, upravitelj Zadruge za etično financiranje, gđa. Aida Batarelo, dogradonačelnica grada Splita te g. Frane Šesnić, predsjednik Skupštine Zadruge za etično financiranje.

Program konferencije odvijat će se u ponedjeljak 6. lipnja, dok je drugi dan, 7. lipnja, rezerviran za redovnu godišnju skupštinu FEBEA-e, koja će se održati u prostorijama Hrvatske gospodarske komore.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.