Zaposlenici osnovnih i srednjih škola, njih 120, završili tečaj o gospodarenju energijom

J.Š./Varaždinske vijesti | 6.7.2017. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U informatičkim učionicama Prve gimnazije Varaždin, Varaždinska županija organizirala je stručno osposobljavanje pod nazivom „Sustavno gospodarenje energijom, te korištenje novih mogućnosti ISGE informacijskog sustava za praćenje gospodarenja energijom“.

Edukaciji prisustvuju djelatnici škola koji su zaduženi za praćenje potrošnje svih vrsta energije te njezina unosa u Informacijski sustav za gospodarenje energijom.

Važno je naglasiti kako je do sada ukupno 120 zaposlenika osnovnih i srednjih škola završilo tečaj za energetske savjetnike i suradnike te prošlo osnovnu edukaciju korištenja sustava, dok je ova edukacija sada nadogradnja i osposobljavanje za nove mogućnosti koje sustav pruža.

Prisutne je na početku edukacije pozdravio zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak koji je pohvalio organizaciju ovakvih vrsta educiranja zaposlenika te je naglasio važnost sustavnog gospodarenja energijom koje podrazumijeva strateško planiranje energetike te održivo upravljanje energetskim resursima.

- Drago mi je da se organiziraju ovakve edukacije i seminari, a naša Županija već dugi niz godina upravo provodi različite vrste educiranja za zaposlenike te ravnatelje naših škola. Stoga je važno stalno pratiti trendove, a poglavito je važno i korisno stalno pratiti potrošnju svih vrsta energije – rekao je zamjenik župana Paljak.

Inače, spomenuti sustav ISGE je internetska aplikacija za nadzor i analizu potrošnje energenata i vode u zgradama javnog sektora te predstavlja neizbježan alat za sustavno gospodarenje energijom, a razvijen je u sklopu projekta Ministarstva gospodarstva, Ujedinjenih naroda i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Njime se potiče sustavno gospodarenje energijom koje podrazumijeva strateško planiranje energetike i održivo upravljanje energetskim resursima.

Cilj je da se praćenjem i upravljanjem doprinese smanjenju potrošnje energenata, a s tim i smanjenju emisija štetnih plinova u atmosferu što je strateški cilj Europske unije. To je kontinuirani proces koji edukacijom zaposlenika škole, formiranjem elektroenergetskih timova, građevinskim i energetskim zahvatima utječe na smanjenje potrošnje energije.

Samu edukaciju su vodili djelatnici s Odjela za sustavno gospodarenje energijom u javnom sektoru Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), a početku edukacije su prisustvovali i Anita Poljak iz APN-a, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek te ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić.