Državni inspektorat tijekom Adventa napisao tek jednu kaznu od 500 kuna

Napisao/la: -

Predstavljajući rezultate manifestacije “Advent u Varaždinu 2019.”, gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok prenio je primjedbe izlagača koji su se požalili na prekomjerne inspekcijske nadzore tijekom glavnih gradskih turističkih manifestacija.

- Dosta mi se ljudi žalilo da su im ove godine carina i porezna dolazili po tri do četiri puta. To se događa na Španciru, a sad i na Adventu. Čovjek koji ima obrt u centru grada 30 godina kaže da su mu triput došli i da to još nije vidio. Meni to nije jasno: Dosta putujem po Hrvatskoj i na morskim manifestacijama nisam vidio ni carinu niti poreznu. Je li baš potrebno da Službe iz Zagreba triput dolaze u kućice, kome to treba i je li Hrvatska jednaka za sve? Onda to idemo raditi i turistima na moru, svi znamo da je dolje velika porezna evazija. Naravno da carina treba obaviti svoj posao ali princip jednakosti treba biti isti za sve i nema smisla da dolaze po nekoliko puta i na taj način ljude zastrašuju i plaše te da kažnjavaju one koji nemaju jednu nalijepnicu u kućici. Neki su zbog toga htjeli zatvoriti i odustati od daljnjeg sudjelovanja na Adventu. Čini mi se da se strogoća trenira samo ovdje na sjeveru Hrvatske - ustvrdio je varaždinski gradonačelnik.

Što o svemu tome kažu, kao i koliko je nadzora i kazni propisano u Varaždinu, a koliko u drugim krajevima Hrvatske tijekom Adventa pitali smo Državni inspektorat, Poreznu i Carinsku inspekciju.

Dok od Porezne i Carinske inspekcije nismo dobili odgovor, u Državnom inspektoratu odbacuju citirane navode, ističući da su njihove inspekcije tijekom varaždinskog Adventa samo dva dana bile na terenu i da je sanitarna inspekcija naplatila jednu kaznu od 500 kuna. Utvrđeno je i 11 nepravilnosti, koje ne podliježu kaznama, nego se otklanjaju na licu mjesta.

Državni inspektorat osnovan je u travnju prošle godine te je pod jednim krovom objedinjeno ukupno 17 inspekcija, a tijekom Adventa na terenu u Varaždinu bilo ih je šest: tržišna, turistička, inspekcija rada, zaštita okoliša, sanitarna i poljoprivredna inspekcija.

Također ističu da su koordinirani inspekcijski nadzori tijekom prosinca obuhvatili sve veće gradove u kojima se održavala manifestacija Advent, a to su bili: Grad Zagreb, Rijeka, Osijek, Split, Varaždin, Dubrovnik, Čakovec, Koprivnica, Križevci, Zabok, Krapina, Metković, Makarska, Imotski, Šibenik, Zadar, Daruvar, Karlovac, Đakovo, Slavonski Brod, Vinkovci i Virovitica.

- Sudjelovao je 281 inspektor koji su obavili ukupno 883 inspekcijska nadzora, od čega u 611 nadzora nije utvrđena nepravilnost. Kod najvećeg broja, od ukupno 272 utvrđenih nepravilnosti, primijenjeno je načelo oportuniteta te su nepravilnosti otklonjene na licu mjesta, a u 31 slučaj izdani su optužni prijedlozi (tržišna, zaštita na radu, inspekcija rada, sanitarna i veterinarska) i u 22 slučaja je naplaćena mandatna kazna - detaljno su nabrojali sve nadzore koje su tijekom Adventa obavili na području cijele zemlje, a među tim kaznama je i jedna, sanitarna, naplaćena u Varaždinu.

U Državnom inspektoratu napominju da su nadzore obavljali koordinirano tj. više inspekcija zajedno kako bi što manje ometali manifestacije.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.