DOZNAJEMO Ciglana Cerje Tužno planira proširiti eksploataciju ciglarske gline na 48,79 ha

| 13.8.2018. u 14:57h | Objavljeno u Aktualno

Što će se dogoditi ako ciglanu opet kupi netko drugi, a prije toga se ne sanira područje eksploatacije gline tako lijepo kako ste najavili, jedno je pitanje koje je u prostorijama Općine Maruševec bilo upućeno nakon prošlotjednog javnog izlaganja Studije o utjecaju na okoliš eksploatacije ciglarske gline na postojećem eksploatacijskom polju „Cerje Tužno“.

Radi osiguranja dovoljnih količina gline, odnosno nesmetanog rad idućih 25 godina, Ciglana Cerje Tužno planira proširiti eksploataciju ciglarske gline na cjelokupno postojeće eksploatacijsko polje (EP) „Cerje Tužno“, koje ima 48,79 ha, od čega se glina već vadi s površine od oko 35,8 ha, sukladno s koncesijom.

- Maksimalni kapacitet proizvodnje i godišnji plan eksploatacije na postojećem EP „Cerje Tužno“ se neće promijeniti, naglasila je Marija Hrgarek iz varaždinskog EkoMisssiona, koji je izradio Studiju nužnu za ishođenje rješenja prihvatljivosti tog zahvata za okoliš koju bi do kraja godine trebalo izdati nadležno ministarstvo.

Ciglana Cerje Tužno već je ishodila od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja potvrdu o usklađenosti s Prostornim planovima, kojom se potvrđuje da je planirani zahvat u prostoru u skladu sa važećim dokumentom prostornog uređenja.

rsz_ciglana.jpg

Studija o utjecaju na okoliš obuhvaća eksploataciju ciglarske gline na površini od oko 13 ha na dijelu na kojem se do sada nije provodila eksploatacija) i površini od oko 35,8 ha na dijelu na kojem se provodila eksploatacija. Zahvat, odnosno iskop ciglarske gline na EP „Cerje Tužno“ obavljalo bi se u četiri faze.

- U prvoj fazi glina bi se iskapala uz istočnu granicu EP prema jugu do granice potvrđenih rezervi. U drugoj fazi uz zapadnu granicu prema jugu, odnosno sjeverno od potoka, koji protječe kroz južni dio EP. U trećoj fazi glina bi se vadila u sjevernom- sjeverozapadnom dijelu ležišta. U četvrtoj. fazi radova eksploatacija ciglarske gline izvodila bi se u istočnom dijelu ležišta, objasnila je Hrgarek.

Proširenjem eksploatacije uklonit će se 1,45 ha šume na sjeverozapadnom dijelu EP i 1,45 ha šume na sjeveroistočnom dijelu EP, odnosno ukupno gotovo tri ha šume, kao i skoro deset ha poljoprivrednih površina, od čega je 6,7 ha poljoprivrednih površina na jugozapadnom dijelu EP, 0,9 ha na sjeveroistočnom i 1,85 ha na sjevernom dijelu EP.

Sve o budućim planovima doznajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u