Do povećanja smještajnih kapaciteta u Varaždinskoj županiji kroz “Kuće za odmor s pričom”

IHR/Varaždinske vijesti | 8.1.2019. u 14:58h | Objavljeno u Aktualno

- Možemo biti ponosni jer smo u prošloj godini u odnosu na 2017. godinu ostvarili 15 % rast noćenja domaćih turista i 25 % rast noćenja stranih turista, odnosno ostvarili smo ukupan rast od 19,47 %. To je u godinu dana jedan izvanserijski rezultat koji nam daje temelj da ponovno postanemo turistički najuspješnija županija u okruženju, posebno nakon što riješimo problem smještaja - istaknula je Natalija Martinčević, predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su prezentirani rezultati turističke godine koja je iza nas, ali i planovi za dalje.

Najveći nedostatak u Varaždinskoj županiji su smještajni kapaciteti kojih nema dovoljno.

- Pokazalo se da su turisti koji dolaze u Varaždinsku županiju na proputovanju i noće u drugim županijama. Stoga je naš cilj povećanje smještajnih kapaciteta i stavljanje u funkciju naših Varaždinskih Toplica, kao najvećeg turističkog bisera. Zato smo i pokrenuli nekoliko projekata, među kojima su Spinalni centar, projekt koji se u 100 % iznosu financira sredstvima iz EU, a riječ je o 83 milijuna kuna. Slijedi obnova Minerve s ukupno više od 400 ležajeva u vrijednosti od 73,5 milijuna kuna te Konstantinov dom i Lovrina kupelj, kao dva dodatna projekta. To su projekti koji su već odobreni, dok smještajne kapacitete planiramo povećati i kroz "Kuće za odmor s pričom”. Ulaganje u opremanje i podizanje kvalitete smještaja Varaždinska županija će putem natječaja u ovoj godini podržati s milijun kuna - najavila je Martinčević.

rsz_9__15___medium_.jpg

"Kuće za odmor s pričom" projekt je koji je TZ Varaždinske županije započela u 2017. godini i nastavlja ga razvijati.

- Riječ je o smještaju s visokom kvalitetom usluge, a istovremo i dodatnom izvoru prihoda za brojne obitelji. Čak 90 % turista koji dolaze u takav tip smještaja ostaju minimalno sedam dana, a oni su uglavnom iz Skandinavije i zapadne Europe. Zadnju godinu povećani su kapaciteti sa 2.363 na 8.542 ležaja, odnosno povećani su za čak 362 %. Stoga kroz ovaj projekt privatnim iznajmljivačima dajemo financijsku potporu, ali i savjetodavnu i pravnu. Nadamo se i podršci jedinica lokalne samouprave koje bi do 31. siječnja trebale donijeti odluku o porezu na dohodak upravo tim privatnim iznajmljivačima. Naša je preporuka da taj porez ne dižu, odnosno da i dalje ostane 150 kuna – rekao je Bojanić Morandini.

Na pitanje nisu li planovi povećanja smještajnih kapaciteta preambiciozni, direktor TZ Varaždinske županije rekao je kako bi bilo najlakše kada bi imali nekoliko toplica.

- Primjerice, U Austriji većinu smještajnih kapaciteta čine hotelski i toplički smještajni kapaciteti. I mi bismo voljeli imati nekoliko toplica, međutim na to ne možemo utjecati, ali zato možemo utjecati na privatni smještaj. U Varaždinskoj županiji postoje privatni iznajmljivači, a da interes za projektima "Kuća za odmor s pričom" postoji najbolje pokazuje najnovija informacija. Nekoliko privatnih iznajmljivača okupljenih na jednom vinorodnom brežuljku kraj Varaždina se okupilo te će čitav brijeg pokušati pretvoriti u jednu takvu vrstu privatnog smještaja. To nam daje nadu - poručio je Bojanić.  

Martinčević je prezentirala strategiju razvoja turizma i kroz manifestacije, ciklo turizam i gastronomiju, a osvrnula se i na niz manifestacija koje je prošle godine organizirala TZ Varaždinske županije, od Bučograda, Županije u malom, Međunarodne izložbe bučinih ulja te preko 20-ak kulturnih, glazbenih, gastronomskih i humanitarnih manifestacija.