Direktorica i radnice posrnule međimurske državne tvrtke Meiso novi posao našle u Haix-u

MGA/Varaždinske vijesti | 29.10.2019. u 11:25h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je podnijela zahtjev za otvaranjem stečaja nad obućarskom industrijom Meiso, direktorica tvrtke Snježana Dominić novi je posao našla u obližnjem Haix-u, a njezinim je stopama krenulo i dvjestotinjak radnica posrnulog državnog poduzeća iz međimurskog Goričana.

Tu su vijest u trenu prenijeli brojni lokalni, ali i nacionalni mediji tako da su u Haix-u morali angažirati zaštitare kako bi svoje nove radnice zaštitili od znatiželjnih medija.

Obućarska industrija Meiso godinama je grcala u dugovima te je na kraju, zbog blokade računa i neisplate plaće, direktorica podnijela zahtjev za stečajem, dala ostavku i zaposlila se kao voditeljica smjene kod privatnika. Tvrtka Haix u vlasništvu je njemačke obitelji, proizvodi specijaliziranu radnu obuću te zapošljava oko 1.300 radnika.

Kako prenosi Jutarnji list, iz Haix-a su još u kolovozu kontaktirali radnice tvrtke Meiso izrazivši namjeru da ih preuzmu. Radnice su sada prihvatile novo radno mjesto jer im je druga opcija bila prijava na burzu. U staroj je firmi, kako pišu lokalni mediji, ostalo tek 20-ak radnica koje, navodno, čekaju otpremninu.

Haix-ov pogon nalazi se u Maloj Subotici, ali su za nove radnice otvorili privremeni pogon u Prelogu, iznajmljenom prostoru bivše robne kuće Betex. 

Kako govore radnice, u Haix-u su im ponudili istu plaću kao i na starom poslu, a u startu su im ponudili i 3.000 kuna potpore s obzirom da im zbog blokade računa tvrtke Meiso nije isplaćena plaća za rujan.

Bez obzira što su se sve brzo snašle, radnice su ljute na državu i resorne ministre jer su dopustili da još jedna međimurska tvrtka u većinskom vlasništvu države "padne u tišini".

Označeno u