Č. Cesarec: Članstvo u NATO savezu prilika je i za varaždinske tvrtke

M.P./Varaždinske vijesti | 6.4.2017. u 13:14h | Objavljeno u Aktualno

Kako bi varaždinskim tvrtkama približili mogućnosti koje se gospodarstvenicima pružaju od ulaska Hrvatske u NATO savez, u prostorima Županijske komore Varaždin u četvrtak je održan seminar na tu temu.

- Svi koji snabdijevaju hrvatsku vojsku i naše obrambene snage sa svojim proizvodima i uslugama mogu kandidirati i prema NATO savezu. Nije to samo šivanje vojne opreme već su tu i visoke tehnologije i sva ona popratna industrija koja prati vojsku - rekao je predsjednik komore Čedomil Cesarec.

Neke od tvrtki koje svoje proizvode mogu ponuditi NATO savezu su primjerice Varteks, MIV, Gumiimpex-GRP, Work-ing te brojne druge. Međutim, pritom moraju ispunjavati određene uvjete.

- U posljednje vrijeme poslove su dobivale tvrtke koje se bave IT-jem i visokom tehnologijom, no imali smo i potražnju za obućom, tekstilom pa čak i građevinskim radovima. Tvrtke pritom ne smiju imati dugovanja prema državi, a moraju imati i određena financijska sredstva te potreban kapacitet - rekao je Stipe Džapo iz HGK-ova Pododjela za obrambenu industriju, NATO i offset.

Ističe da je trenutno dobra situacija za hrvatska poduzeća, a dosta ih je ušlo i u NATO Master Catalogue gdje prijavljuju svoje usluge i proizvode te ih članice NATO-a mogu direktno kontaktirati za suradnju.

nato 1

 

Označeno u