Čačić u radnom posjetu Eisenstadu: "Gradišće je naš prirodni partner s kojim počinje aktivna suradnja" Foto: Varaždinska županija

Čačić u radnom posjetu Eisenstadu: "Gradišće je naš prirodni partner s kojim počinje aktivna suradnja"

VV | 18.9.2019. u 16:53h | Objavljeno u Aktualno

Župan Radimir Čačić danas je posjetio Eisenstadt, sjedište Gradišća te tako realizirao plan pokretanja aktivne suradnje s austrijskom saveznom pokrajinom u kojoj žive brojni Hrvati.

Uz župana, na prijemu kod gradišćanskog guvernera Hansa Petera Doskozila bili su Silvio Kus, opunomoćeni ministar Veleposlanstva RH u Republici Austriji, Tomislav Paljak, zamjenik župana, Krunoslav Blaži, ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije, Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever, Damir Vusić, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin, Larisa Križan Breljak, zamjenica pročelnika za regionalni razvoj i europske poslove i Maja Zuber, viša stručna suradnica za regionalni razvoj i europske poslove. 

Teme sastanka bile su obrazovanje, kultura, turizam i obnovljivi izvori energije. O navedenim temama raspravljali su u cilju identificiranja zajedničkih točaka i daljnjih mogućnosti za suradnju. Podsjetimo, Sveučilište Sjever već surađuje s Fachhochschule Burgenland u Eisenstadtu na međunarodnom združenom prekograničnom doktorskom studiju „Međunarodni ekonomski odnosi i menadžment“. Suradnja je već započeta i kroz organizaciju Svečanog bala Varaždinske županije, na kojem su predstavnici gradišćanskih Hrvata bili uvaženi gosti, kao i odlaskom delegacije Varaždinske županije na čelu sa županom Čačićem na 72. Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata u Schönbrunnu.

Osim toga, Gradišće je i dio Saveza Alpe-Jadran kojim predsjedava župan Čačić. Na konferenciji povodom 40 godina suradnje na alpsko-jadranskom području u studenom prošle godine održan je preliminarni sastanak s predstavnikom Gradišća Christianom Illditsem (tada predsjednikom pokrajinskog parlamenta koji je i sada bio prisutan na prijemu u Eisenstadtu) na temelju kojeg je dogovoren posjet delegacije Varaždinske županije.

- Hrvatska manjina nam je jako važna i mi radimo ovdje sve kako im ne bismo oduzeli identitet, a stoga je gotovo nevjerojatno da ne postoji uspostavljena suradnja niti s jednom hrvatskom županijom – rekao je guverner Doskozil.

Župan Čačić se s njim složio.

- Gradišće se nameće kao prirodni, logični partner jer osim gospodarske, postoji i emocionalna potreba Gradišćana za održavanje veza s domovinom - istaknuo je.
Na sastanku je najavljeno pokretanje bliske suradnje osnovnih i srednjih škola u Gradišću i u Varaždinskoj županiji – razmjena učenika i nastavnika, zajedničko organiziranje seminara i uključivanje u kurikulume.

- Iduće godine planiramo u suradnji sa Sveučilištem Sjever i Glazbenu školu Varaždin podići na razinu konzervatorija, pa će se i time otvoriti nove mogućnosti - rekao je Čačić. Dodao je da Joseph Haydn konzervatorij iz Eisendstadta može postati mentorski studij u tom procesu.

Na sastanku su čelni ljudi Burgenlanda i Varaždinske županije dogovorili i razmjenu iskustava na području upotrebe obnovljivih izvora energije budući da se od Gradišća ima što naučiti – oni su, naime, predvodnik u korištenju obnovljivih izvora energije iz kojih zadovoljavaju 150 posto svojih potreba. Podcrtana je i mogućnost bliske suradnje kulturno-umjetničkih društava iz Gradišća s onima iz Varaždinske županije na idućim izdanjima festivala tradicijske kulture FolkoFonije, ali i najavljena mogućnost gostovanja ansambla LADO u Eisenstadtu s programom „Neka sunce sjaji svima“ posvećenom Hrvatima van domovine.

U cilju formaliziranja suradnje, dogovoreno je potpisivanje sporazuma o suradnji s Gradišćem na idućem Svečanom balu Varaždinske županije.

posjet_gradisce_4.jpg