110. obljetnica organiziranog obrtništva: Zaustavljen trend pada obrta na ivanečkom području Foto: B. Težak / Grad Ivanec

110. obljetnica organiziranog obrtništva: Zaustavljen trend pada obrta na ivanečkom području

Varaždinske vijesti | 8.5.2018. u 08:47h | Objavljeno u Aktualno

Udruženje hrvatskih obrtnika Ivanec u petak je, 4. svibnja, prigodnom svečanošću u kinodvorani obilježilo 110. obljetnicu organiziranog obrtništva na području Ivanca.

Naime, upravo te, daleke 1908. godine održana je prva glavna osnivačka sjednica Skupštine Obrtne zadruge Ivanec. Njeno osnivanje zapravo predstavlja vrhunac organiziranja tadašnjih brojnih obrtnika ovoga kraja, što zorno potvrđuju podaci o tome da je daleke 1902. godine u Kotaru Ivanec djelovalo 446 obrtnika, dvije godine kasnije 492, 1906. – 545 obrtnika itd.

Osvrćući se na recentnu obrtničku povijest, predsjednik Udruženja obrtnika Darko Lončar istaknuo je da je najveći broj obrta, čak 608, djelovalo 1995. godine.

- Kriza je uzela danak. U zadnjih 12-13 godina ugasilo se oko 150 obrta. Međutim, smatramo da je trend pada zaustavljen, a broj obrta u zadnjih pet godina zaustavio se na brojci od 420 do 430 – izjavio je Lončar. Kao jedan od najvećih uspjeha istaknuo je gradnju i otvaranje novog doma obrtnika u Ivancu uz pomoć HOK-a i Županijske obrtničke komore te vlastitih i kreditnih sredstava.

Uputio je zahvalu Gradu Ivancu koji je putem Projektnog ureda Ivanca za nekoliko obrtnika besplatno izradio projekte i uspješno ih aplicirao na EU fondove te za tri obrtnika privukao više od milijun kuna. Zahvalio je i Gradu Lepoglavi koji raspisuje javne natječaje za potpore male vrijednosti za poticanje malog gospodarstva, a koje puno znače malim obrtnicima za nabavu opreme.

Brojnim obrtnicima–jubilarcima dodijeljene su zahvalnice, a u njihovo ime zahvalila je ivanečka obrtnica Irena Brković, koja ove godine obilježava 35. godinu rada u obrtništvu. Obrtnicima su čestitke uputili i potpredsjednik HOK-a Davor Pleško, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, a svečanosti su se odazvali i predstavnici Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić i Antun Trojnar.

Čestitajući obrtnicima visok jubilej, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić kazao je da se obrtništvo pokazalo kao jedan od najžilavijih segmenata gospodarstva zahvaljujući isključivo mobilnosti obrtnika, njihovu neprestanom osluškivanju tržišta i mogućnosti da se u kratkom roku prilagode njegovim novim potrebama i zahtjevima.

- Grad Ivanec je osnovao Projektni ured kao poduzetničko-potpornu instituciju u cilju pomoći i obrtnicima u privlačenju sredstava iz EU i nacionalnih fondova i drago mi je da smo i za ivanečke obrtnike uspjeli privući visoka bespovratna sredstva. Upravo ovih dana je Ministarstvo gospodarstva i obrtništva raspisalo tri nova natječaja za obrtnike. Javite nam se da zajedno pokušamo u Ivanec dovući što više EU novca. Jer što su jači obrtnici, to će zadovoljniji biti građani, a država bogatija – zaključio je Batinić.

ivanec-obljetnica_obrtnika1-040518.jpg

ivanec-obljetnica_obrtnika2-040518.jpg

ivanec-obljetnica_obrtnika4-040518.jpg

ivanec-obljetnica_obrtnika5-040518.jpg

ivanec-obljetnica_obrtnika9-040518.jpg