Varaždinski župan Radimir Čačić najavio je prestojeće izložbe

10. Izložba bučinog ulja Hrvatske i 3. Međunarodna izložba bučinog ulja Alpe-Jadran 22. svibnja u Županijskoj palači

Varaždinske vijesti | 26.2.2021. u 13:27h | Objavljeno u Aktualno

S ciljem da se dodatno popularizira iznimno kvalitetno bučino ulje te kod potrošača podigne svijest o važnosti zdrave prehrane i domaće proizvodnje, a istovremeno da se poveže proizvođače bučinog ulja s geografskog područja Alpe - Jadran da bi se stvorio svojevrstan jaki proizvodni brand, najavljena je danas u atriju Županijske palače 10. Izložba bučinog ulja Hrvatske i 3. Međunarodna izložba bučinog ulja Alpe – Adria.

Izložbu koja će se održati u subotu 22. svibnja ove godine u prostorima Županijske palače, najavili su župan Varaždinske županije Radimir Čačić i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc. Dragutin Vincek, a predstavljanju je nazočila i saborska zastupnica Natalija Martinčević.

Župan Radimir Čačić naglasio je važnost i značaj održavanja ove izložbe.

- Ove godine organiziramo jubilarnu, desetu izložbu bučinih ulja. Te izložbe su inače počele u organizaciji tri Županije, Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije. U samim počecima su Županije naizmjence organizirale izložbe, no tijekom proteklih nekoliko godina cijeli taj koncept je dobio jednu drugačiju, puno veću dimenziju. Naime, mojim preuzimanjem predsjedništva najstarije Europske organizacije Alpe Jadran došlo je do ideje i mogućnosti da ova izložba dobije puno veći prostor. Uz to su se istovremeno uključile sve hrvatske županije i danas imamo jednu pravu manifestaciju. Svi proizvođači iz jedanaest kontinentalnih županija su pozvani i očekujemo njihovo prisustvo. Dragocjena je činjenica da je prihvaćeni koncept sufinanciranja svojih izlagača od strane Županija i to će izlagačima dati još veći poticaj. Kada govorimo o brendu bučinog ulja, njegova vrijednost je neupitna, a o samoj vrijednosti našeg premium bučinog ulja sve znamo, to je u svjetskim razmjerima najuspješnije bučino ulje. Mi imamo medalje sa svjetskih izložbi održanih u Parizu, Bruxellesu i u Austriji te očekujemo daljnje dobivanje odličja na predstojećim izložbama. Na izložbi održanoj 2018. godine imali smo 136 uzoraka iz četiri države, 184 uzoraka prije dvije godine, a ove godine očekujemo još više prijavljenih, dok ćemo najbolje ocjenjeno ulje, odnosno šampiona izložbe nagraditi s 2 tisuće eura što i šampion jedne takve najveće svjetske izložbe posebnih bučinih ulja i zavređuje. Jednom smo i mi imali šampiona pa se nadamo opet takvim uspjesima. Obavljena je komunikacija s partnerima iz Austrije, Slovenije i Mađarske i drugim institucijama kao i samim proizvođačima te očekujemo zaista dobar odaziv kao i uspješnu manifestaciju. Siguran sam da ćemo našu poziciju lidera u najkvalitetnijim bučinim uljima i zadržati. - rekao je župan Čačić.

Pročelnik Vincek je istaknuo kako je izložba poprimila tradicionalni karakter na području Hrvatske te je naglasio kako se očekuje veliki broj prijavljenih.

- Pozivamo sve zainteresirane proizvođače bučinog ulja s područja Hrvatske da se prijave na spomenute izložbe koje će se održati u subotu 22. svibnja ove godine u našoj Županijskoj palači. Svi zainteresirani proizvođači ispunjene prijavne obrasce moraju dostaviti najkasnije do 15. ožujka ove godine na adresu resornog upravnog odjela (Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj, Franjevački trg 7, 42000 Varaždin ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..). Moram istaknuti kako će se prikupljanje uzoraka za ocjenjivanje bučinog ulja za proizvođače s područja Varaždinske županije održati u četvrtak 25. ožujka ove godine od 08-12 sati u prostorijama naše palače. Treba dostaviti 1 x 0,25 litara i 1 x 0,50 litara ulja u tamnim, staklenim i neobilježenim bocama za ocjenjivanje bučinog ulja, te 1 boca ulja s etiketom proizvođača ulja u svrhu izlaganja i degustacije na navedenoj Izložbi, dakle ukupno tri boce ulja- pojasnio je tehničke detalje pročelnik Dragutin Vincek te izrazio nadu kako će za razliku od prijašnje godine, ovogodišnja izložba biti održana uživo.