Varaždinska županija potiče izvrsnost kroz nagrade uspješnim učenicima i studentima Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Varaždinska županija potiče izvrsnost kroz nagrade uspješnim učenicima i studentima

IHR/Varaždinske vijesti | 16.2.2022. u 13:17h | Objavljeno u Društvo

Vijećnici Županijske skupštine na sjednici u ponedjeljak, 21. veljače, raspravljat će o Prijedlogu Odluke o nagrađivanju učenika za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima. Ovom odlukom uređuju se uvjeti, postupak i način dodjele nagrade učenicima i studentima za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima u znanju, a u koju su sada uključeni i studenti.

- Na prvoj sjednici Županijske skupštine u ovom sazivu, 24. lipnja, donijeta je Odluka o nagrađivanju učenika za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima, a naknadnom inicijativom vijećnika Skupštine, osim učenika nagrađuju se i studenti. Pripremljena je zbog toga nova Odluka kojim se motiviraju učenici i studenti za sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima i postizanje što boljih rezultata - objasnio je Josip Križanić, predsjednik Županijske skupštine.

Ovom Odlukom predviđeno je da se nagrade dodjeluju za posebna postignuća učenika, studenta (pojedinačno ili ekipno) na međunarodnom natjecanju za osvojenu zlatnu, srebrnu ili brončanu medalju, osvojeno 1., 2. ili 3. mjesto ili osvojenu prvu, drugu ili treću nagradu. Visina novčane nagrade utvrđuje se u neto iznosu ovisno o postignutom rezultatu za pojedinačni ili ekipni plasman učenika i studenta na međunarodnom natjecanju i iznosi: 5000 kuna za osvojenu zlatnu medalju, prvo mjesto ili prvu nagradu, 3000 kuna za osvojenu srebrnu medalju, drugo mjesto ili drugu nagradu te 2000 kuna za osvojenu brončanu medalju, treće mjesto ili treću nagradu.

Također, vijećnici Županijske skupštine trebali bi usvojiti i Prijedlog odluke o dodjeli nagrade Varaždinske županije najboljem učeniku završnih razreda srednjih škola. Prema prijedlogu, nagrada se dodjeljuje najboljem učeniku na temelju postignutog uspjeha u školovanju, izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima, a prema kriterijima koje pravilnikom utvrđuje župan, a nagrada se dodjeljuje u obliku posebnog pisanog priznanja i novčane nagrade u iznosu od 5.000 kuna.

Nova Odluka pripremljena je temeljem inicijative da se najboljem učeniku završnih razreda srednjih škola poveća iznos novčane nagrade na temelju postignutog uspjeha u školovanju, izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima. Predloženom Odlukom o dodjeli nagrade Varaždinske županije najboljem učeniku završnih razreda srednjih škola želi se potaknuti učenike na postizanje što boljih rezultata u nastavnim, izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima - navodi se u prijedlogu Odluke.

Ovim Odlukama Varaždinska županija podupire znanje i izvrsnost motivirajući učenike i studente za sudjelovanjem na natjecanjima, ali i ostvarenog uspjeha tijekom školovanja.