Život umirovljenika Varaždinske županije u izolaciji: "Ostajte negativni!"

Varaždinske vijesti | 5.4.2020. u 12:05h | Objavljeno u Društvo

Jadranka Bahlen, predsjednica Saveza udruga umirovljenika Varaždinske županije, osvrnula se na život umirovljenika i izolaciju u vrijeme epidemije koronavirusa.

Njeno pismo svim umirovljenicima objavljujemo u cijelosti:

Već dvadesetak dana živimo po posebnim uvjetima. Korona virus nam je nametnuo neka nova pravila. Mi osobe starije životne dobi moramo se strogo pridržavati izolacije jer smo osjetljiva skupina, što zbog godina, što zbog kroničnih bolesti i gubitka imuniteta.

Naučeni smo mi na svašta i svjesni smo da je to za naše dobro pa tako i postupamo. No nedostaju nam naša druženja po udrugama, naši izleti, plesnjaci, razne tribine. Sada bi se mi već uvelike pripremali za naše sportske susrete koje imamo svake godine u drugoj polovini mjeseca travnja gdje nas se okupi 650. Takmičenje, druženje, ples, naš melem za srce i dušu.

Redovito se čujem sa svim predsjednicima udruga umirovljenika kako bi svi bili upoznati sa situacijom u drugim općinama i gradovima. Svi koji se služimo internetom svaku večer u 19 sati nalazimo se na Facebocku kako bi nazdravili završetku još jednog korona dana. Pozdrav nas umirovljenika Varaždinske županije je "Ostajte negativni".

Čitajući objave još prije nekih dvadesetak dana o prodaji zaštitnih maski i to po za nas umirovljenike neprihvatljivim cijenama, došla sam na ideju kako bi mi umirovljenici mogli sami šivati maske. Nazvala sam predsjednike udruga i pod sloganom "Umirovljenici za umirovljenike", naše članice su počele šivati maske koje su se besplatno dijelile među umirovljenicima njihovih općina i gradova.

Varaždinska županija je Savezu udruga umirovljenika Varaždinske županije iz svog proračuna odobrila 80.000 kuna za kupnju uskrsnih šunkica za njihove članove koji su u potrebi. Još početkom ožujka Savez je naručio šunkice, no nastao je problem distribucije do krajnih korisnika zbog korona virusa. Bila sam nesretna kada mi je rečeno da narudžbu storniram jer ne postoji mogućnost podjele. Tri dana sam imala noćne more dok mi nije sinula ideja na koji način bi se to moglo izrealizirati. Nazvala sam dožupana Tomislava Paljaka, iznijela mu svoju zamisao te mi je on obećao kako će to iznijeti na Županijskom stožeru.

Sutradan sam sa nestrpljenjem čekala njegov poziv. Nitko sretniji od mene kada me je nazvao i rekao da imam zeleno svjetlo od stožera, no da još to mora odobriti i župan, no ja sam znala da će i župan dati zeleno svijetlo, jer se to tiče najranjivije skupine ljudi. U akciju podjele uskrsnih šunkica tako se je uključio Crveni križ Varaždinske županije, stožeri civilne zaštite, HGSS, na zadovoljstvo svih umirovljenika.

Srce mi je veliko kao kuća. Nemam riječi da zahvalim Stožeru civilne zaštite, županu Radimiru Čačiću, Crvenom križu, HGSS-u... Jer nam korona nije ukrala Uskrs. U ovim teškim danima briga jednih za druge nam mora biti prioritet. Sreća što ima jako malo ljudi kao što je saborski zastupnik Pernar kojemu su osobe treće životne dobi višak u ovoj zemlji. Zar takovi kao što je on misle da nikada neće ostariti, kako su se osjećali njegovi roditelji kada su čuli tu njegovu izjavu, prestrašno.

Mi umirovljenici u Varaždinskoj županiji stavili smo sijede glave zajedno, no sada u doba korone na dva metra jedne od druge, ali smo u glavama s istim mislima i ujedinjeni. Većina umirovljenika Varaždinske županije živi u ruralnom području pa ove dane mnogi koji mogu koriste za radove u vrtu i vinogradu te barem malo zaborave na, nažalost, surovu stvarnost.

Nadamo se da ovo stanje neće predugo trajati te da ćemo moći pokrpati rupu koja nastaje ovim načinom života. Umirovljenici su inače dosta osamljeni, skloni depresiji. U normalnim okolnostima neki se osjećaju kao višak ovoga društva, koliko će izaći ranjeni iz ovoga svega pokazati će vrijeme. Dragi moji umirovljenici, ne klonite duhom i ostanite mi negativni (na korona virus)!

Jadranka Bahlen, predsjednica Saveza udruga umirovljenika Varaždinske županije