ŽENE I ALKOHOL Svake godine alkohol ubije gotovo isto toliko žena kao i rak dojke Foto: ilustracija

ŽENE I ALKOHOL Svake godine alkohol ubije gotovo isto toliko žena kao i rak dojke

Dr. Ivo Belan | 8.1.2022. u 12:20h | Objavljeno u Društvo

Kad govorimo o alkoholičarima, gotovo uvijek zamišljamo muškarca, zagasito crvenih obraza, koji posrće uz rub pločnika. Međutim, vrlo je lako previdjeti istančane simptome prekomjernog pijenja alkoholnih pića u žena. Na primjer, samo u Americi četiri milijuna žena zloupotrebljava alkohol. Ne smiju se podcijeniti štete na organizmu žene, koje mogu izazvati čak i umjerene količine alkohola.

Dok se broj žena ovisnih o alkoholu procjenjuje na trećinu broja muškaraca ovisnika, izgleda da broj takvih muškaraca pada, a da su mlade žene izložene najvećem riziku. Prekomjerno pijenje postaje sve popularnije medu ženama u njihovim 20-tim godinama, ali i medu tinejdžerkama.

Veći rizik za rak dojke

Suprotno prijašnjem mišljenju, alkohol djeluje na spolove različito. Čak kad muškarac i žena popiju istu količinu alkohola u istom piću, kod žene to uvijek završi s većom razinom alkohola u krvi. Osim toga, jetra žene su osjetljivija na oštećenja - cirozu. Ta jetra počinju pokazivati oštećenja kod konzumiranja u prosjeku dva pića dnevno, dok je kod muškaraca to u prosjeku četiri pića. Žene imaju i manju mišićnu masu, a upravo mišićno tkivo sadrži velike količine vode pa zato imaju manju mogućnost razrjeđivanja, difuzije alkohola u svojoj vodi u tijelu.

Alkohol potiče stvaranje ženskog hormona estrogena. Sve je više dokaza da čak i umjereno pijenje alkoholnih pića (dva pića dnevno) može u žena povećati rizik od raka dojke. Međutim, najvažniji je utjecaj alkohola na srce. Znanstvenici su skupili dovoljno činjenica koje potvrđuju da je previše alkohola smrtonosno za ženska srca. Žene alkoholičari razviju oboljenje srčanog mišića mnogo brže nego muškarci.

Različiti utjecaji alkohola na žene nisu samo u fizičkom smislu. Prekomjerno pijenje u žena je često reakcija na stres. Osim toga, žene koje su u depresiji sklonije su alkoholu nego zdrave žene. Isto tako, žene koje imaju probleme s alkoholom sklonije su depresiji. Iako izgleda očito, to nije slučaj s muškarcima.

Kada alkohol nije problem?

Dok umjereno i jako konzumiranje alkohola pokazuje svoju štetnost po mnogim aspektima, dotle lagano i povremeno pijenje može pružiti čak i određene koristi, posebno u starijih žena. Takva vrst pijenja može pomoći u borbi protiv osteoporoze. Međutim, kod mladih žena, koje još uvijek “slažu” kalcij u svoje kosti, alkohol može ometati proces jačanja kosti. Uživanje velikih količina alkoholnih pića sasvim sigurno podupire razvoj osteoporoze. Budući da je alkohol toksičan za mišićno tkivo, jaki potrošači takvih pića imaju slabije mišiće, što vodi manjoj gustoći koštane mase.

Što se tiče zdravlja srca, sve veći broj ispitivanja ukazuje da povremeno lagano pijenje može biti od koristi. Jedna od novijih studija, obavljena na danskom centru za epidemiologiju u Kopenhagenu, utvrdila je da osobe koje piju vino - jednu do šest čaša tjedno - imaju 34 posto manji rizik moždanog udara nego oni koji uopće ne piju.

Naravno, nijedna od tih zdravstvenih koristi nije dovoljan razlog da počnete piti ako ste sada potpuni apstinent ili povremenu čašicu s prijateljima želite pretvoriti u svakodnevni ritual. Sve dok se ne skupi dovoljno uvjerljivih dokaza o “za i protiv pijenja”, većina se eksperata slaže da je pametno ostati unutar granica, na primjer jednog pića dnevno.

Ako to redovno prekoračujete, vrijeme je da ostavite čašu na stolu i da se zapitate zašto pijete i nije li vam možda potrebna pomoć.