"Želimo biti jednako vrijedni kao bilo koje drugo zagrebačko kazalište koje radi kao mi" Foto: Ilustracija

"Želimo biti jednako vrijedni kao bilo koje drugo zagrebačko kazalište koje radi kao mi"

Julijana Marčec | 10.8.2020. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

Kerekesh Teatar i ovoga ljeta, od 21. do 30. kolovoza, priređuje Varaždinske kazališne večeri. Šesto izdanje ovog atraktivnog događanja kod sportske dvorane na obali rijeke Drave publici donosi čak devet predstava i jedan open air koncert.

- Datum koji nikada neću zaboraviti je 12. ožujak, jer smo u jednom danu otkazali 89 predstava, što je potpuni šok za umjetnika, a bio je to i produkcijski šok. U ovogodišnjem, 11. Tjednu smijeha, morali smo otkazati 21 predstavu, koje smo planirali za zadnja četiri dana najposjećenijeg festivala u Hrvatskoj. Bio je to i programski i financijski šok za nas. Više od tri mjeseca, kao i svi ostali u kulturi, bili smo u potpunom lockdownu, pa smo se okrenuli on line sadržajima, nastojeći održati kontakt s publikom. Uspjeli smo u tom razdoblju organizirati i humanitarnu akciju kako bi pomogli umjetnicima koji su ostali bez prihoda, ali i sanaciji šteta od potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu. Sredstva koja smo prikupili bila su puno manja od onoga što bi prikupili da smo mogli organizirati predstave kao inače. No, najtužnije nam je bilo što smo morali otkazati premijeru predstave “Ringišpil” s kojom je moj otac, Ljubomir Kerekeš trebao proslaviti 40 godina umjetničkog rada - istaknuo je Jan Kerekeš, umjetnički voditelj Kerekesh Teatra s kojim smo razgovarali o novim predstavama, snimanju skečeva i preživljavanju u vrijeme i nakon karantene i 6. Varaždinskim kazališnim večerima, koje će ove godine prvi put biti kraj dvorane na Dravi.

Ipak, kazališna publika imala je priliku u srpnju pogledati čak dvije premijere Kerekeš Teatra?

Preživjeli smo vrijeme karantene i neigranja, dio proba smo odradili online, a za novu predstavu “Imovina” smo dio proba odradili i - fizički. Iako je teško u takvim situacijama pronaći inspiraciju i zadržati entuzijazam, mi smo uspjeli, a ono što je zanimljivo, na kraju je varaždinska publika u dva dana imala priliku vidjeti čak dvije nove predstave, “Ringišpil” i “Imovina”. Velika je to stvar, jer koliko sam uspio doznati iz razgovora s kazalištarcima, toga u Varaždinu još nije bilo, a ni veća kazališta to baš ne rade, jer to često nije isplativo. No, mi smo zbog pandemije koronavirusa imali puno vremena za stvaranje, a Ljeto u Varaždinu je bilo dobra prilika da barem dijelu naše publike pokažemo nove naslove. Uz to, znali smo da ćemo obje predstave igrati diljem Lijepe naše na ljetnim manifestacijama. Ono što žalosti je da predstave ne mogu pogledati svi koji žele nego zbog propisanih mjera, koje poštujemo, moramo imati ograničen broj gledatelja.

Predstava “Imovina” bila je Vaš redateljski prvijenac. Kako ju je prihvatila publika?

“Imovina” je moj drugi tekst predstave za odrasle, ali prva režija, a posebna je i po tome što je Kerekesh Teatar dobio i nove suradnike – odlične glumce Mirnu Medaković Stepinac i Luku Petrušića. Osim njih u predstavi igramo i Zoran Pribičević i ja, a alternacija Petrušiću je Matko Knešaurek. Zbilja sam uživao na probama, a prema prvim reakcijama i publika je zadovoljna s rezultatom. Predstava je pravi bonbon, odnosno to je malo drugačija predstava Kerekesh Teatra i definitivno je predstava za odrasle. Ukratko, riječ je o tri brata koji od svog oca naslijede kućicu u šumi – urbanu vilu koja više izgleda kao ruralna, a situaciju dodatno zakomplicira i iznenadi nasljednike činjenica da je netko promijenio bravu pa s ključevima koje imaju ne mogu ući. Predstavu je dosad vidjela publika u Varaždinu, Dugom Selu i Donjoj Stubici, a pred nama su još izvedbe u Varaždinskim Toplicama, na Šoderici, pa onda opet u Varaždinu, na Varaždinskim kazališnim večerima.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...