Zaželi - Aktivne u zajednici: odrađeno prvih devet mjeseci projekta

Varaždinske vijesti | 27.10.2021. u 12:00h | Objavljeno u Društvo

Projekt "Zaželi - Aktivne u zajednici" nositelja GDCK Ivanec i partnera provodi se na području Grada Ivanca i općine Maruševec od 05.siječnja 2021., a zaposlene žene za podršku starijim osobama-gerontodomaćice, teren, područje Grada Ivanca i Općine Maruševec obilaze od 15.02.2021. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda.

U razdoblju od 15.02. do 30.09. 2021. žene aktivne u zajednici odradile su 5959 kućanskih poslova, 156 usluga osobne higijene i čak 89 usluga prijevoza. U obavljanju navedenih poslova prešle su više od 14 tisuća kilometara. Trenutno brinu o 70 korisnika u samo dvije jedinice lokalne samouprave, a prosječna dob korisnika je 73 godine starosti.

Korisnicima su potrebne sve usluge, od čišćenja prostora u kojem žive, pomoći u kuhanju, nabavci namirnica iz dućana, pomoć u rješavanju statusa i prava, razgovor, često podizanje lijekova u ljekarni, vrlo često pratnja i prijevoz do liječnika obiteljske medicine i/ili Bolnice u Varaždinu ili dalje.

- Gerontodomaćice uspijevaju odgovoriti na rastuće potrebe za ovog socijalnom uslugom, no zbog povećanih potreba, a i rastućih troškova goriva, sve manje uspijevamo odgovoriti na potrebu za prijevozom, uz koji je neizostavna pratnja korisniku!!! . Naime, prijevoz bez pratnje za naše korisnike nema smisla ni potrebe. Radi se o osobama prosječne životne dobi od 73 godine, osobama koje često imaju mnoge zdravstvene poteškoće, teže se kreću i potrebna im je naša pomoć što zbog prirode bolesti, samog starenja, težeg snalaženja…., ukratko, potrebna im je pomoć lokalne zajednice - ističu iz GDCK-a Ivanec.

- Problem je kako je i spomenuto, usluga prijevoza i pratnje, osobito do bolnice i pratnja prilikom obavljanja zdravstvenih usluga. Naime, naši korisnici Projekta često nisu u mogućnosti dobiti sanitetski prijevoz, unatoč traženju njih samih ili zamolbe stručne službe GDCK Ivanec. Slijedom toga, imamo obavljenih 89 usluga prijevoza i pratnje s ciljem zadovoljenja zdravstvene zaštite samih korisnika. Slijedom navedenog GDCK Ivanec ulaže dodatne napore, kako po prestanku projekta Zaželi u siječnju 2022. korisnici ne bi ostali prepušteni sami sebi; jer mnogi od njih nemaju zakonskih obveznika uzdržavanja ili im isti nisu u mogućnosti iz raznih razloga osigurati prijevoz i pratnju do liječnika, u bolnicu ili pružiti potrebnu pomoć u rješavanju njihovih ostalih statusa i prava - naglasili su.

- Svjedoci smo nedavno odlično odrađene socijalne akcije u zajednici. Radi se o suradnja DVD-a Radovan, jedne privatne osobe (donatora lima) i GDCK Ivanec (geronotodomaćice) u popravljanju krova (dimnjaka) jedne obiteljske kuće u Škriljevcu. Radove je besplatno izveo No, takvih potreba ima na terenu puno i samo zajedničkom suradnjom možemo pružiti adekvatnu pomoć - kažu iz Crvenog križa.

Dodaju kako je iskustvo s terena potkrijepila i prva nacionalna studija o dostupnosti socijalnih usluga u RH; Knezić, D. & Opačić, A. (2021). Dostupnost socijalnih usluga u Republici Hrvatskoj. Zagreb: Rehabilitacijski centar za stres i traumu / Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu Dostupnost-socijalnih-usluga.pdf (rctzg.hr)

Naime, prema rezultatima iste studije, socijalna usluga organiziranog prijevoza i pratnje za starije osobe u RH dostupna je u samo 28% jedinica lokalne samouprave. U Varaždinskoj županiji ista usluga dostupa je u oko 36% JLSU.

- Sve ovo mali je postotak, premali za zadovoljstvo sviju nas, a osobito naših najranjivijih skupina. Jedino usluga pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti (pomoć u kući) dostupna u 84% JLS, no procjena podmirenosti potreba jest M=3,5. U Varaždinskoj županiji ova usluga također je prisutna u velikom broju JLSU (zahvaljujući projektu Zaželi), no procjena podmirenosti potreba jest M=3,59; za dostavu toplih obroka tek: M=2,93; a za organizirani prijevoz i pratnju za starije i nemoćne osobe tek M=2,55. GDCK Ivanec o svemu navedenom i još brojnim aktualnim socijalnim temama, razgovarati će na planiranom okruglom stolu s predstavnicima svih jedinica lokalne samouprave na području djelovanja GDCK Ivanec, koji će se održati u studenom - dodali su iz GDCK-a Ivanec.

Označeno u