Završila Ljetna muzezancija: Radionice su super, ali najbolja je potraga za blagom! Foto: GMV

Završila Ljetna muzezancija: Radionice su super, ali najbolja je potraga za blagom!

Julijana Marčec | 26.7.2023. u 13:04h | Objavljeno u Društvo

Za program ljetnih aktivnosti i ove se godine tražilo mjesto više...

Završila je 4. Ljetna muzezancija u Gradskom muzeju Varaždin u kojoj je ove godine, od 17. do 21. srpnja, sudjelovalo petnaestero djece.

Za program ljetnih aktivnosti koji je namijenjen djeci u dobi od 7 do 10 godina i ove se godine tražilo mjesto više, no samo je njih petnaestero imalo priliku sudjelovati u radionicama u kojima su, osim o povijesti Staroga grada i grada Varaždina, učili i o prirodnim materijalima - glini, drvu, zemlji, papiru.

muzezancije_3.jpg

- Već četvrtu godinu zaredom organiziramo ovaj program, imamo i djecu koja sudjeluju od prve godine, pa sam u potpunosti promijenila koncept i ove godine osmislila radionice u kojima djeca razvijaju svoje motoričke vještine kroz obradu prirodnih materijala, a pritom i nauče nešto novo o dvorcu Stari grad ali i o svom gradu - rekla je Jelena Petković, kustosica-pedagoginja koja je za kraj ovoljetnih radionica pripremila djeci atraktivnu - Potragu za blagom.

Bilo je zabavno

Vesela grupa koja je sredinu srpnja odlučila provesti u Muzeju, bila je suglasna da su sve radionice bile super i da će doći ponovno i iduće godine. Posebno ih je oduševila Potraga za blagom koju im ni kiša nije pokvarila, jer su se u potrazi dobro snašli i pod kišobranima.

Četvrtu godinu zaredom u Muzezanciji je sudjelovala osmogodišnja Neva koja je završila drugi razred.

muzezancije_4.jpg

- Bilo mi je zabavno, družila sam se s prijateljima i prijateljicama, a najbolja mi je bila potraga za blagom. Prvo smo dobili bočice u kojima su bili papirići i na njima je pisalo što treba pronaći. Tražili smo neki cvijet koji miriše bolje od smilja, trebali smo otkriti koje je to bilje. To je bila lavanda, a onda smo ju tek pronašli. To mi je bilo super - rekla je Neva i dodala da jedva čeka sljedeće ljeto i novu Muzezanciju.

Prvi put su u ovim zanimljivim ljetnim aktivnostima sudjelovale osmogodišnje Buga i Lauren, te sedmogodišnje Franka i Lucija. One su također oduševljene Muzezancijom jer su naučile izraditi instrumente od drva i saditi bilje, razveselio ih je i razgled dvorca, ali i šetnja oko njega, a najzabavnija im je bila potraga za blagom i pokloni na kraju.

Sami napravili obiteljske grbove

Prvi dan ovogodišnje Muzezancije djeca su provela u radionici "Plemenita glina" u kojoj su istraživali grbove izložene u Starom gradu, pa su tako usput učili i o heraldici odnosno grboslovlju.

- U ovoj smo radionici naučili da povijest možemo promatrati iz različitih perspektiva i učiti ju iz različitih predmeta. Grbovi su im bili zanimljivi, jer smo ih prvo tražili po Starom gradu, a zatim su imali zadatak napraviti svoje obiteljske grbove koje su na kraju odnijeli kući - rekla je muzejska pedagoginja dodavši kako su djeca napravila jako zanimljive obiteljske grbove u koje su stavili sve ono što oni vežu za svoju obitelj.

muzezancije_2.jpg

Drugi dan im se u radionici pridružio Matija Bobek, koji je stručnjak za obradu drva, pa je njegov zadatak bio da im približi taj materijal. Djeca su imala prigodu izraditi razne drvene predmete, od igračaka do instrumenata, a mogla su piliti, oblikovati, brusiti. Od Matije Bobeka su doznali i neke trikove, poput onog kako od dva drvena štapića napraviti usnu harmoniku.

- To im je također bilo jako zanimljivo, jer su brzo vidjeli rezultat svoga rada, a i to su mogli odnijeti kući i pokazati roditeljima, djedovima i bakama, ali i svojim vršnjacima - rekla je Jelena Petković.

Sadili ljekovito bilje

Treća radionica je bila posvećena zemlji i ljekovitom bilju, pa su u atriju Staroga grada djeca pod vodstvom tete Jelene sadila lavandu, smilje, kadulju i majčinu dušicu. Prvo su izradili oznake za bilje i usput razgovarali o tome koje je to bilje, imaju li ga kod kuće, znaju li čemu služi, je li svako mirisno, koje najljepše miriši, na što ih podsjeća?

- Većina poznaje lavandu ali ostalo bilje ne, pa sam im ispričala gdje se sve ljekovito bilje nekad koristilo, a koje je ostalo u upotrebi do danas. Kad smo naučili osnove, onda smo bilje i posadili i označili ga, a ovih dana i zalijevali. Ljekovito bilje će ostati u atriju Starog grada do daljnjega, pa djeca mogu doći i pratiti kako raste ono što su zasadili - rekla je Jelena Petković i dodala kako su četvrti dan proveli u razgledu dvorca i izradi zajedničkog rada od papira koji će također biti izložen u atriju.

muzezancije_51.jpg

Posljednji, peti dan Ljetne muzezancije bio je rezerviran za potragu za blagom koju nije spriječila ni kiša.

- Sve su aktivnosti u Muzezanciji povezane, a ove godine su bile usmjerene i na potragu za blagom. Svi su dobili kartu i morali su prema tragovima doći do cilja. Tako je jedan od zadataka bio pronaći grb obitelji Erdödy, zatim su morali pronaći bilje koje miriši više nego smilje, ali i viseći most i novopostavljenu maketu Staroga grada, pa su u potrazi prošli cijelo šetalište, po bedemima oko dvorca, a cilj je bio u lapidariju - jer je trebalo pronaći mjesto u dvorcu gdje spavaju kameni spomenici - objasnila je voditeljica Ljetne muzezancije istaknuvši pritom kako su ove godine naučili što je to grb, bastion i lapidarij te da je sudeći po reakcijama djece i roditelja ljetna muzezancija i ove godine ispunila svoj cilj, jer su djeca isprobala i naučila neke nove materijale i tehnike, ali i nove pojmove. Osim toga, na kraju potrage za blagom svi su pronašli i vrećice u kojima su dobili majicu za uspomenu te 3D maketu životinje i maketu Staroga grada za nastavak ljetnih aktivnosti kod kuće.

muzezancije.jpg