Zakupcu bivšeg Aquamarina Grad neće produžiti ugovor, kažu da je konstantno ometao rad kina Foto: VV arhiva

Zakupcu bivšeg Aquamarina Grad neće produžiti ugovor, kažu da je konstantno ometao rad kina

M.P./Varaždinske vijesti | 24.1.2018. u 14:15h | Objavljeno u Društvo

Na mjestu nekadašnjeg popularnog kafića Aquamarin u Gajevoj ulici u Varaždinu uskoro bi mogao biti novi kafić no – u službi kina.

Zaključuje se to u pisanom odgovoru zamjenice gradonačelnika Sandre Malenica SDP-ovom gradskom vijećniku Bruni Isteru koji je na sjednici vijeća u prosincu pitao što će se dogoditi s prostorom nekadašnjeg kafića obzirom da je on prazan pa Grad gubi novac od eventualnog zakupa.

Zamjenica gradonačelnika pojašnjava kako je mjesečna najamnina iznosila mjesečno 6.240 kuna plus PDV, odnosno godišnje 74.880 kuna plus PDV, a novac je je išao Pučkom otvorenom učilištu Varaždin koje je vodilo kino do kraja 2011. kada je ono zatvoreno. Sredinom 2012. kino je dano na upravljanje Vanimi te je oživljeno.

- Dvije godine radilo je s projektorom posuđenim od HFS-a, a s vremenom je digitalizirano, stavljen je novi „tapicirung“ na stolice te je uređeno desno predvorje kina. Vanima je kinom upravljala do kraja 2016. pod imenom kino Galerija, a budući da je od početka 2017. kino opet pod upravljanjem POU Varaždin, zove se kino Gaj, a programske obveze koje su došle uz 250.000 kuna od Ministarstva kulture za digitalnu opremu prenesene su na POU Varaždin - navodi Malenica u odgovoru.

Prostor bivšeg Aquamarina zapravo je lijevo predvorje kina, a Malenica ukazuje kako je zakupac konstantno ometao rad kina, naročito kada je njime upravljala Vanima.

- O tome postoji i foto dokumentacija, poput povraćanog predvorja, blokade izlaza stolicama, paljenje ulja u dvorištu, blokiranje ulaza u kino nepoštivanjem granice terase, glasna glazba, stavljanje stolica u predvorje ispred kino dvorane za vrijeme trajanja projekcije...Stoga je odlučeno da se neće produžiti ugovor o zakupu koji je isticao u ožujku 2017. godine - stoji u odgovoru Malenice gradskom vijećniku.

Napominje kako kina u centrima gradova danas ne funkcioniraju samo kao kina, jer su ona za razliku od multipleksa koji su hladni, franšizni te prodaju sve samo ne filmove, gradska kina, odnosno kina s dušom te su mjesta društvenog okupljanja.

- Zato se i kaže da se u kino ne ide zbog filma već zbog kina. Kako bi svima ugođaj odlaska u kino bio bolji, postojala je ideja u predvorju kina napraviti društveni prostor u kojemu će posjetitelji moći razgovarati nakon projekcije ili pročitati novine, knjigu te dobiti sve moguće informacije o događajima u gradu i svijetu filma. Dakle, da predvorje kina bude produžetak osnovne djelatnosti prostora. Nije zadaća ustanova kojima je osnivač Grad Varaždin, a koje su neprofitne, zarađivati na nečemu što ustanovama nije primarna djelatnost, a pod svaku cijenu. Dapače, da ustanova ostvari dodatni prihod, ali samo ako se uklapa u koncept osnovne djelatnosti - ističe Malenica.

Trenutno se, dodaje, radi na skupljanju ponuda za novu regulaciju grijanja u kinu te predvorju, načelnom izračunu za energetsku obnovu, za krovište koje curi te se traži rješenje koje je najveći problem kina - ono za WC.

- Otegotna okolnost za ugostiteljski objekt, ali prvenstveno kino je to što je WC jedan, odnosno zajednički, a najveća otegotna okolnost je da je prostor kina u vlasništvu POU Varaždin te se čeka odluka Upravnog suda (denacionalizacija) na koji je privatna osoba podnijela žalbu osporavajući vlasništvo POU Varaždina, a nakon višedesetljetnog spora te nakon drugostupanjske županijske presude u korist POU Varaždina. Dakle, kino se ne može prijaviti na fondove jer nema vlasništvo 1/1, a na očigled propada - pojašnjava zamjenica gradonačelnika.

Grad bez kina, knjižnice, muzeja i kazališta je, ističe, nedorečen grad, jer to je minimum ponude koju moraju dati građanima.

- Dakle, a s obzirom na europske tendencije, ali i strategiju Kino mreže Hrvatske čiji je kino Gaj član, a kako bi se sve ugovorne obveze digitalizacije te dodatne aktivnosti unutar kina poput izložbi, mini projekcija u predvorju te prezentacija knjiga mogle nesmetano odvijati, treba pronaći model koji će raditi u korist grada i kina - programa. No, prije svega treba ispitati minimum ulaganja kako bi se zgrada kina očuvala od daljnjeg propadanja dok se ne riješe vlasnička prava te napraviti na temelju egzaktnih podataka plan stavljanja prostora lijevog predvorja u funkciju te plan ulaganja, a sukladno spomenutim vlasničkim pravima. Dapače da to bude kafić, no kafić koji će biti u službi kina, a ne obrnuto, kao što i priliči javnim prostorima koji moraju biti u funkciji djelatnosti koja se u njima primarno obavlja. Javnost, kao i gradski vijećnici, uskoro će biti obaviješteni o detaljima i planu - najavljuje Malenica.

Označeno u