Zahvaljujući GLOBE programu za III. OŠ Varaždin zna i američka NASA! Foto: Krešimir Đurić

Zahvaljujući GLOBE programu za III. OŠ Varaždin zna i američka NASA!

IHR/Varaždinske vijesti | 1.11.2021. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Prikupljali su podatke za NASA-u, organiziraju webinare i za njih se zna u cijelom svijetu i Hrvatskoj. Riječ je III. OŠ Varaždin, jedinoj varaždinskoj osnovnoj školi i jednoj od najaktivnijih škola u Hrvatskoj i svijetu uključenih u GLOBE program.

Riječ je o programu kojeg je još 1995. godine pokrenuo tadašnji američki potpredsjednik Al Gore, a u koji je danas uključeno 126 zemalja svijeta. III. OŠ Varaždin u GLOBE program, koji predviđa redovita i kontinuirana mjerenja i opažanja u okolišu škole u području atmosfere, vode i tla, uključila se prije sedam godina. Od tada do danas redovito, na svakodnevnoj i tjednoj bazi, prikupljene rezultate unose u zajedničku bazu podataka.

- Priča je krenula još 2014. godine kada smo učiteljica geografije Ivana Banek i ja prošle edukaciju za GLOBE program. Što će škole raditi određuju same škole, a mi smo od samog početka odabrali sva područja, od pedologije (znanost o tlu), hidrologije (znanost o vodi) do cjelokupne biosfere. Sve što se dalo mjeriti, mi smo mjerili – doznali smo od Marine Balažinec, učiteljice biologije i kemije i voditeljica GLOBE programa.

Tijekom svih tih godina uz redovita mjerenja rade i vlastite projekte s kojim se predstavljaju na Smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola, pa su tako 2015. godine osvojili prvo mjesto, a dvaput su pohvaljeni. No što rade mladi “Globovci” s III. OŠ Varaždin? 

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...