"Zaboravljena mladost": Ivanečki veterani snimali na području Plitvica, Knina i Vojnića Foto: UDVDR Ivanec

"Zaboravljena mladost": Ivanečki veterani snimali na području Plitvica, Knina i Vojnića

Varaždinske vijesti | 20.10.2019. u 11:22h | Objavljeno u Društvo

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - Ogranak Ivanec nastavlja sa snimanjem kadrova za dokumentarni film "Zaboravljena mladost" te je tim povodom radna ekipa boravila na području Plitvica, Knina i Vojnića.

Snimalo se šire područje Plitvica, s naglaskom na dio gdje su se na Uskrs 31. ožujka 1991. vodile žestoke borbe s neprijateljskim snagama u kojima su, kao pripadnici Specijalne postrojbe MUP-a Rakitje, sudjelovali i neki članovi UDVDR Ogranak Ivanec, te HVIDR-e Ivanec. Počast prvom poginulom hrvatskom branitelju Josipu Joviću, koji je stradao upravo prilikom oslobađanja Plitvica, odana je kod spomen obilježja podignutog njemu u čast.

udvdr_plitvice_knin_19_22.jpg

U nastavku terenskog snimanja radilo se na području Knina, gdje se na autentičnim gradskim i obližnjim lokacijama snimalo s ratnim pripadnicima 7. GBR Puma koji su sudjelovali u oslobađajućoj akciji Oluja. Prvi put nakon više od 24 godine našli su se neki od njih na istim mjestima gdje su nakratko boravili nakon Oluje i sloma neprijatelja, te iznijeli neka svoja sjećanja.

U Kninu je delegaciju primila zamjenica gradonačelnika Kristina Perić, kojoj je u znak zahvalnosti na pomoći i posredovanju prilikom boravka u Kninu poklonjen domaći med i sortno vino koje proizvode članovi Ogranka Ivanec. U kratkom razgovoru dogradonačelnici su predstavljene aktivnosti koje provodi ivanečki Ogranak te detaljnije opisana svrha dolaska u Knin, o čemu se ona pohvalno izrazila rekavši kako i na području Knina djeluju braniteljske udruge s kojima Grad surađuje. Putem iz Knina snimalo se i na području Vojnića, gdje su ivanečki policajci boravili nakon Oluje, uspostavljajući tada državno-pravni poredak na tom dijelu Hrvatske.

udvdr_plitvice_knin_19_12b.jpg

Odmah po povratku u Ivanec, nastavljena su snimanja s još nekim članovima Ogranka koji iznose svoja sjećanja iz Domovinskog rata, a do kraja mjeseca radnu ekipu, uz još neka snimanja na lokalnom području, očekuje i još barem jedno terensko. Potom će se do kraja godine prići odabiru i slaganju kadrova iz snimljenog materijala koji prate priču, dodavanju grafičkih elemenata, te izboru glazbe za pozadinu, čime bi bila okončana prva faza.

Druga faza, u kojoj će se, prema utvrđenom scenariju, montirati snimljeni materijal i finalizirati film, radit će se od početka iduće godine, a premijera dokumentarnog filma "Zaboravljena mladost" u planu je za jesen 2020. godine.

Prije ovih na Plitvicama, Kninu i Vojniću, snimljeni su i razgovori s nekim od svjedoka demokratskih promjena s početka 1990., pa ratnih događanja na području Ivanca tijekom 1991. godine, te sa sudionicima obrane i oslobađanja Hrvatske na autentičnim lokacijama Pakraca, Lipika, Okučana, Novske, Dalja, Erduta, Vukovara, Borovog Naselja i Tovarnika.

- U dosad snimljenim materijaliam jako je puno činejnica s kojima javnost svih ovih godinama nije uopće bila upoznata, pa je za očekivati kako će film izazvati veliki interes - kažu iz UDVDR-a Ivanec.

"Zaboravljena mladost“ projekt je UDVDR Ogranak Ivanec, uz punu suradnju HVIDR-e Ivanec, koji za cilj ima promovirati i održati sjećanje na ulogu građana bivše Općine Ivanec, njih oko 4.200, u cijelom procesu stvaranja samostalne Hrvatske. Podupiru ga Ministarstvo hrvatskih branitelja, Grad Lepoglava, brojni sponzori i donatori te privredni subjekti i pojedinci.

udvdr_plitvice_knin_19_1.jpg

udvdr_plitvice_knin_19_3.jpg

udvdr_plitvice_knin_19_9.jpg

udvdr_plitvice_knin_19_11a.jpg

udvdr_plitvice_knin_19_15a.jpg

udvdr_plitvice_knin_19_20.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci