Nove zbirke pjesama Mirne Weber: U formu soneta unosi inovacije, neobične metafore... Foto: vv

Nove zbirke pjesama Mirne Weber: U formu soneta unosi inovacije, neobične metafore...

ič/vv | 25.10.2023. u 19:09h | Objavljeno u Društvo

Zbirke Plavi paun i Gospon Verglec i druge popevke

U kazališnom klubu Europa medija u četvrtak, 19. listopada, predstavljene su dvije nove zbirke poezije varaždinske pjesnikinje dr. Mirne Weber - Plavi paun te Gospon Verglec i druge popevke.

-Ovo je moja šesta, odnosno, sedma zbirka poezije. Zbirka Plavi paun je pisana na kajkavštini, dok su pjesme iz druge zbirke - Gospon Verglec i druge popevke, pisane i na kajkavštini i na štokavštini, jer se u pjesmama, u vezanom stihu kajkavština prelijeva u štokavštinu. U ovim dvjema zbirkama objavljene su pjesme različitih tematika, od pejzažnih do onih intimističkog sadržaja, u nekima se referiram na svoje djetinjstvo, u nekima pišem o mojoj obitelji, neke imaju božićni ugođaj, neke su ljubavne, a neke su angažirane, jer su posvećene patnji naroda u Ukrajini. U zbirci Gospon Verglec i druge popevke objavljena su i moja pisma pjesnikinji Katarini Patačić, koje sam napisala u formi soneta na starohrvatskom kajkavskom jeziku - rekla je o svojim novim zbirkama ova nagrađivana varaždinska pjesnikinja.

weberica_2.jpg

Na ovoj lijepoj i odlično posjećenoj pjesničkoj večeri o pjesništvu Mirne Weber govorili su književnik Ernest Fišer te pjesnikinje i književne kritičarke Božica Jelušić i Darija Žilić.

-U formu soneta Mirna Weber unosi inovacije, neologizme, neobične metafore i reinterpretira tu pjesničku vrstu iz svog kuta gledanja, a pritom povezuje kajkavski i štokavski, što je njena autorska posebnost - istaknula je na predstavljanju u kazališnom klubu Darija Žilić.

Odabrane pjesme iz novih zbirku Mirne Weber kazivala je dramska umjetnica Ljiljana Bogojević, a u programu je nastupio i Kvartet klarineta Glazbene škole u Varaždinu.