Vudragova skulptura "Začin života" ispred Podravke: "Skicu sam poklonio Martini Dalić" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Vudragova skulptura "Začin života" ispred Podravke: "Skicu sam poklonio Martini Dalić"

Julijana Marčec | 2.10.2022. u 09:12h | Objavljeno u Društvo

Podravkin umjetnički opus, uz prepoznatljive skulpture "Pijetla" i "Žlice", sada u kolekciji ima i srce od čelika, koje je varaždinski kipar Nikola Vudrag nazvao "Začin života", a koja je od sredine rujna postavljena ispred poznate koprivničke tvrtke Podravka.

Kipar mlađe generacije, svjetske reputacije, ovu je monumentalnu skulpturu napravio na poziv svog mentora i prijatelja Zlatka Kauzlarića Atača, hrvatskog umjetnika, tvorca kulturnog identiteta Koprivnice.

vudrag1.jpg

- Ova skulptura koju sam napravio od cor-ten čelika, visoka je i široka četiri metra, a duboka dva, na neki je način naš zajednički rad na očuvanju Podravkinog umjetničkog opusa i nasljeđa. Uz skulpture "Pijetla" i "Žlice", koje tamo stoje četrdesetak godina, taj je prostor je sada bogatiji za skulpturu "Začin života", ali i spomen-obilježje poginulim braniteljima Podravke koje je napravio moj mentor - rekao je Vudrag dodavši kako je i materijal skulpture cor-ten čelik lako odabrao jer je, osim što odgovara boji tvrtke, patentiran u Njemačkoj dvadesetih godina kada je rođena i popularna teta Vegeta - Zlata Bartl.

vudrag_2.jpg

Monumentalna skulptura "Začin života" osmišljena je i napravljena da odgovara zaštitnom znaku tvrtke, i bojom i oblikom, a sastavljena je tako da je jedna polovica srca ispunjena i simbolizira 75 godina postojanja tvrtke, dok je druga polovica napravljena od armature koja predstavlja obnovu i gradnju, odnosno nastavak razvoja ove tvrtke u budućnosti.

Materijal od kojeg je skulptura napravljena mijenja boju, pa će iz narančaste s vremenom prijeći u crvenu, a nakon toga i u smeđu, što će dodatno oplemeniti "Začin života".

- Moja skulptura je za radnike koji su utkali svoje srce i dali začin ljubavi u izgradnju ove uspješne tvrtke - istaknuo je Vudrag dodavši kako je u skladu s dobrim običajima maketu, odnosno skicu skulpture poklonio predsjednici Uprave Martini Dalić.