Vrtići živnuli, škole gotovo prazne: najviše učenika u katoličkoj osnovnoj školi Foto: ilustracija/Krešimir Đurić/Dječji vrtić Bajka

Vrtići živnuli, škole gotovo prazne: najviše učenika u katoličkoj osnovnoj školi

IHR/Varaždinske vijesti | 11.5.2020. u 15:51h | Objavljeno u Društvo

Nakon gotovo dvomjesečne stanke, škole su, ali po potpuno drugačijem načinu rada, u ponedjeljak 11. svibnja otvorile vrata učenicima nižih razreda. U skladu s trećom fazom popuštanja mjera uvedenih zbog koronavirusa i odlukom Vlade od četvrtka, školama je omogućen rad u takozvanom mješovitom modelu nastave koji predviđa izvođenje dijela nastave školi, a dijelom na daljinu. Unatoč tome velik broj osnovnih škola na području Varaždinske županije u ponedjeljak je ostalo – prazno.

Imate li temperaturu?

Prema podacima iz Grada Varaždina, a potvrdili su nam i ravnatelji škola u petak, u V., VI. i VII. OŠ Varaždin na nastavu u ponedjeljak nije došao nijedan učenik, kao ni u Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar. Roditelji u tim školama u inicijalnim anketama izjasnili su se da žele da njihova djeca i dalje imaju nastavu kao i dosad, online. Od ukupno 33 osnovne i 30 područnih škola kojima je osnivač Varaždinska županija prema podacima od petka, nastava u ponedjeljak nije organizirana u 22 osnovne i 25 područnih škola jer su se roditelji izjasnili da djecu neće slati na nastavu.

- U ostalih 11 matičnih osnovnih škola i pet područnih roditelji su se izjasnili da će na nastavu doći između jednog do 15 učenika po školi, odnosno sveukupno 91 učenik, što je 1,91 posto od ukupnog broja učenika u nižim razredima osnovnih škola kojih je ukupno 4.748 – izvijestili su u petak iz Varaždinske županije. No u ponedjeljak 11. svibnja na nastavu je došlo još manje učenika nižih razreda: ukupno 56, što je 1,18 posto od ukupnog broja učenika nižih razreda u osnovnim školama kojima je osnivač Županija.

Prema podacima od petka najviše učenika na nastavu dolazi u Katoličku osnovnu školu Svete Uršule u Varaždinu, njih 20. Prema podacima iz Grada Varaždina, na popisu je bilo 23 učenika, no kako su se podaci još tijekom petka mijenjali, ravnateljica te škole s. Mihaela Ankica Dumbović rekla nam je da prema zadnjim podacima u školu dolazi 20 učenika nižih razreda, što je i najviše na području Varaždina i cijeloj Varaždinskoj županiji. Prema popisu Grada Varaždina, koji je osnivač varaždinskih osnovnih škola, u IV. OŠ Varaždin trebalo je doći šestero učenika, no ravnateljica te škole Jasmina Dvorski u petak nam je rekla da ima potvrdu za četvero učenika. U I. OŠ trebalo je krenuti devetero, no i ta se brojka prepolovila.

- U četvrtak je četvero učenika odustalo, tako da je ostalo petero učenika, od čega imam potpisane tri izjave roditelja da djeca dolaze, dok za dvoje učenika još čekam – rekla nam je u petak ravnateljica I. OŠ Varaždin Karmen Hans Jalšovec.

Priznala je kako je očekivala da će u školu 11. svibnja ipak krenuti više učenika. Međutim, s obzirom na to da u osnovnim školama nije organiziran produženi boravak, osim u Katoličkoj osnovnoj školi Svete Uršule, i činjenicu da će učenici u školama raditi isto kao i njihovi kolege online od kuće, mnogi roditelji su procijenili da je bolje djecu naredna dva tjedna ostaviti kod kuće. Oni koji su ipak odlučili djecu poslati u školu morali su najkasnije do petka potpisati izjave da su proučili upute HZJZ te se s njima slažu. U školama je sve spremno za nastavu prema preporukama HZJZ-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja, pa tako i u OŠ Sračinec u koju je u ponedjeljak došlo devetero učenika, podijeljenih u dvije grupe.

- Svaka od grupa u školu dolazi u drugačije vrijeme kako bi se izbjegao njihov međusobni kontakt. Prilikom ulaska u školu učenici će morati dezinficirati ruke, a nastavnici i drugi djelatnici škole i ruke i mobitele. Iako je preporuka da roditelji djeci kod kuće izmjere temperaturu, mi ćemo mjeriti svima, i učenicima i nastavnicima. U razredu su učenici raspoređeni daleko jedni od drugih kako bismo osigurali socijalnu distancu između njih, a užinu će dobiti u razred. Nakon odlaska iz škole prostorije u kojima su boravili učenici i prostori škole će se dezinficirati – objasnila je Lidija Valec, ravnateljica OŠ Sračinec pravila po kojima škole rade od 11. svibnja.

Minimalni kontakt

Za razliku od škola koje su bile zatvorene, vrtići su i za vrijeme epidemije koronavirusa radili i kroz dežurstva zbrinjavali djecu čiji su roditelji radili i nisu mogli na drugačiji način zbrinuti djecu. Ipak, s trećom fazom popuštanja mjera u varaždinske vrtiće polako se vraćaju djeca iako je to još daleko od broja upisane djece u njih. Tako se s 11. svibnjem u Dječji vrtić Varaždin, kojem je osnivač Grad Varaždin, vraća između 200 i 250 djece od ukupno 750 upisanih. Slično je i u varaždinskim privatnim vrtićima.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...