Tijekom blagdana obično jedemo i pijemo previše i tako nakupljamo suvišne kilograme i opterećujemo probavni sustav. Rijetko pomišljamo na mršavljenje ili detoksikaciju za vrijeme blagdana i obično takve odluke ostavljamo za početak godine, piše Gastro.hr.
Najbolji način detoksikacije je lagana mediteranska prehrana temeljena na cjelovitim žitaricama, obilju povrća i voća te ribi i niskomasnim mliječnim proizvodima. Kako bismo iz organizma isprali sve one toksine koje su se akumulirali pretjeranim blagovanjem, potrebno je u jelovnik uvrstiti što više juha i variva. Pritom prednost imaju nemasne povrtne juhe i variva pripremljeni primjerice od brokule, cvjetače, prokulica i ostalih kupusnjača te korjenastog povrća. Ovi saveznici jetre obiluju klorofilom koji je poznati "čistač jetre", a kupusnjače se ujedno odlikuju sadržajem fitokemikalija koje povećavaju sposobnost jetre da neutralizira toksične tvari.
Za prehrambeni oporavak dobro će doći i topla juha od rajčice koja je ujedno i odličan izvor snažnog antioksidansa likopena s povoljnim učinkom na kolesterol. Upravo su blagdanska slavlja razdoblje kada organizam ima "pune ruke posla" s povišenim masnoćama i kolesterolom stoga je likopen dobrodošla pomoć za zdravlje srca i krvnih žila. Ujedno, nije zanemariva činjenica da je juha od rajčice poznati borac protiv mamurluka.
Svakako pripazite na dovoljan unos tekućine, osobito izvorske i mineralne vode, a nije loša ideja posegnuti i za biljnim čajevima - čistačima organizma. Od voća prednost dajte jabukama, kruškama i agrumima jer obiluju pektinom, prehrambenim vlaknom topljivim u vodi, koji se pokazao kao sredstvo za blago sniženje razine kolesterola u krvi.
Svakako, uživajte u maštovitim povrtnim salatama, one osiguravaju cijeli niz visokovrijednih tvari koje pomažu metabolizam, jačaju obrambenu sposobnost tijela i organizam "čiste" od otrova. Salate začinite kvalitetnim ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
U detoksikacijskoj dijeti kao izvor proteina preporučuju lagani obroci s ribom te mahunarke i niskomasni mliječni proizvodi. U svakodnevnu prehranu uvrstite i fermentirane mliječne proizvode koje sadrže probiotike jer će oni ubrzati "uspavanu" probavu, ali i ojačati obrambenu sposobnost organizma koji je osobito u postblagdansko doba na kušnji.