Vrijedna dobrotvorna akcija Rotary Cluba Varaždin - doniraju sredstva za nabavu pasa vodiča

Varaždinske vijesti | 13.4.2022. u 16:33h | Objavljeno u Društvo

Sredstva koja je prikupio na tradicionalnom Rotary lovu, Rotary Club Varaždin će donirati Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet za nabavu i školovanje pasa vodiča.

- Ove smo godine sredstva prikupljena na našem tradicionalnom Rotary lovu odlučili donirati Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet, kako bismo takvom javnom akcijom senzibilizirali zajednicu o potrebi poboljšanja uvjeta integracije osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, pri čemu psi vodiči i psi pomagači imaju značajnu ulogu. Sredstvima koja ćemo donirati ovoj udruzi bit će kupljena najmanje dva šteneta labradora, koji će nakon školovanja biti dodijeljeni slijepim ili drugim osobama s invaliditetom, odnosno, djeci s poteškoćama u razvoju - istaknuo je Zdravko Poštenik, predsjednik Rotary Cluba Varaždin, na sastanku, na kojem su varaždinskim rotarijancima predstavljene mogućnosti suradnje s Hrvatskom udrugom za školovanje pasa i mobilitet.

Ovo je prva akcija ovakvoga tipa koju provodi Rotary Club Varaždin kako bi podržao programe ove neprofitne organizacije.

- Rotary lov našeg kluba ima tradiciju dugu čak tri desetljeća, a ove smo godine, u lovištu Peski kraj Đurđevca, organizirali i prvi rotarijanski lov našeg distrikta, u kojem su sudjelovali rotarijanci iz 9 Rotary klubova. Stoga smo i sredstva prikupljena organizacijom ovoga lova odlučili namijeniti jednoj nacionalnoj udruzi, a odlučili smo da to bude upravo Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča, koja svojim aktivnostima omogućuje mobilnost, slobodu i neovisnost osobama s invaliditetom - rekao je dr. sc. Miroslav Benko, tajnik Rotary Cluba Varaždin.

Na predavanju koje je održala Mira Katalenić, predsjednica Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, posebno je predstavljen zahtjevan proces odabira pasa i njihovog školovanja za složeni i odgovoran posao pomaganja slijepim i drugim osobama s invaliditetom.

-G otovo su svi korisnici pasa vodiča jednoglasni u ocjeni da im je uz psa vodiča vraćeno dostojanstvo i dignitet čovjeka kojeg se poštuje, a ne sažalijeva. Psi nas bezuvjetno prihvaćaju onakve kakvi jesmo, stoga imaju važnu ulogu u svakodnevici osoba s invaliditetom, teško pokretnih osoba, oboljelih od epilepsije i dijabetesa, osoba s psihičkim oboljenjima i poremećajima, a terapija sa psima poboljšava i psihofizičko stanje djece s teškoćama u razvoju te potiče njihove razvojne procese. No, školovanje pasa koji mogu obavljati takve složene zadaće je zahtjevno i skupo, stoga zahvaljujem Rotary Clubu Varaždin što je prepoznao rad naše udruge - poručila je Mira Katalenić.