VRHUNSKA KAPLJICA IZ KAZNIONICE U LEPOGLAVI Tri bronce na prestižnom vinskom natjecanju Decanter Foto: Krešimir Đurić

VRHUNSKA KAPLJICA IZ KAZNIONICE U LEPOGLAVI Tri bronce na prestižnom vinskom natjecanju Decanter

| 20.6.2022. u 14:58h | Objavljeno u Društvo

Želite li kušati neko od “zatvorskih” vina, možete to učiniti u restoranu Ivančica u Lepoglavi ili u vinskom podrumu u Čretu, a cijene se kreću od 30 do 39 kuna. Barem za sada.

Prva medalja s Decanter World Wine Awardsa, najprestižnijeg i najvećeg vinskog natjecanja u Londonu, u vinariju Kaznionice u Lepoglavi stigla je prošle godine, kada je njihova graševina s 88 bodova osvojila brončanu medalju, a ove godine medalje su dobila čak tri njihova vina.

Graševina je i ove godine pokazala kontinuitet u kvaliteti, osvojivši ponovno 88 bodova, dok su rajnski rizling (berba 2020.) i sivi pinot dobili 86 bodova. Slali su i sauvignon, no medalja mu je izmaknula za samo jedan bod - dobio je, naime, 85 bodova. Veliki je to uspjeh za naoko neobičnu malu vinariju među konkurencijom od 18.000 vina iz 56 zemalja.

Čak 25.000 čokota Na 5,2 hektara vinograda prostire se 25.000 čokota. Imaju 11 sorti grožđa: graševinu, rajnski rizling, moslavac, zeleni silvanac, sauvignon, traminac, bijeli pinot, sivi pinot, žuti muškat, crni pinot i cabernet sauvignon. U Kaznionici rade i kupažu – Pavlinsko vino, u koje ide moslavac, dio zelenog silvanca i bijelog pinota, a osnova je graševina.

- Najviše zasluge za naš dolazak na Decanter ima Županija, koja je inicirala i financirala slanje vina na Decante - rekao nam je upravitelj Kaznionice u Lepoglavi Dražen Posavec, koji je u sustavu 34 godine, a dužnost upravitelja obnaša devet godina.

Voditelj radionice poljoprivrede KZ Lepoglave je agronom Stjepan Biškup.

- Lani smo prvi put bili na Decanteru s graševinom, a ove godine smo opet dobili 88 bodova za graševinu, što nam je potvrda ujednačene kvalitete, dvije godine zaredom, za dva različita godišta vina. Graševina je dosta zahvalna sorta u našem kraju i nju forsiramo - govori nam je Biškup.

Kada zatvorenike puštaju da rade u poloutvorenom tipu zatvora i kako biraju najbolje vinare među njima  čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...