Više od 1500 učenika na 66. glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu

Grad Varaždin/vv | 3.5.2023. u 15:12h | Objavljeno u Društvo

Više od 1500 sudionika okupilo se na 66. glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu koje su u HNK u Varaždinu svečano otvorene danas, a završavaju u četvrtak, 4. svibnja u 18.30 sati objavljivanjem rezultata Prosudbenog povjerenstva.

Na ovogodišnjem državnom natjecanju pjevačkih zborova djece i mladeži Republike Hrvatske sudjeluje 41 pjevački zbor koji se natječe u nekoliko kategorija, od najmlađeg osnovnoškolskog uzrasta, preko viših razreda osnovnih škola, pa do srednjoškolaca. Domaćin ovog najdugovječnijeg školskog natjecanja na području glazbe u Republici Hrvatskoj i ove godine je Glazbena škola Varaždin, organizator Agencija za odgoj i obrazovanje, dok su suorganizatori Grad Varaždin i Varaždinska županija. Dobrodošlicu sudionicima poželjela je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

Glazbene_svecanosti_HNK_12.jpg

Glazbene_svecanosti_HNK_24.jpg

- Ovoliki broj sudionika iz gotovo svih krajeva Hrvatske samo nam potvrđuje da se u našim osnovnim i srednjim školama potiče zborska glazba i glazbeno stvaralaštvo mladih. Međutim, osim poticanja mladih da se bave glazbom, ove glazbene svečanosti potiču i stvaralaštvo hrvatskih skladatelja, ali i podižu glazbenu kulturu mladih. Ponosni smo na sve učenike jer su već samim plasmanom na državno natjecanje ostvarili veliki uspjeh. Ujedno želim pohvaliti i Glazbenu školu Varaždin, domaćina natjecanja, koja već godinama pruža priliku da se naši mladi bave glazbom, rastu i sazrijevaju uz nju – izjavila je zamjenica Zagorec nadovezavši se da će Varaždinska županija, kao županija koja potiče izvrsnost kod svojih učenika i nadalje podržavati ovakva događanja.

Glazbene svečanosti otvorila je predsjednica Državnog povjerenstva dr. sc. Anita Gergorić iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

- U zlatnim godinama, prije pandemije uzrokovane koronavirusom, kada se obilježavala 60 godišnjica glazbenih svečanosti imali smo prijavljena 46 zbora. Tako da s veseljem možemo reći kako je ova godina, po broju zborova i sudionika, povratnička godina. Ovdje nastupaju oni najuspješniji, koji su se u svojim županijama najviše i najbolje plasirali te ostvarili dovoljan broj bodova da nastupe u varaždinskom kazalištu. Ono što želim naglasiti da sve zborove spaja aktivno bavljenje glazbom, muziciranje, socijalna integracija, druženje te stvaranje jedne publike koja će glazbu moći kritički i estetski procijeniti – rekla je Gergorić.

Glazbene_svecanosti_HNK_27.jpg

Spomenimo kako Varaždinska županija na državnom natjecanju ima osam svojih predstavnika; „Uršuline zvjezdice“, dječji zbor mlađeg uzrasta i troglasni dječji zbor starijeg uzrasta Katoličke OŠ Svete Uršule, te pjevačke zborove OŠ Trnovec, OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija, OŠ Šemovec, OŠ „Ivana Kukuljevića Sakcinskog“ Ivanec, OŠ Svibovec i OŠ Petrijanec.

Glazbene_svecanosti_HNK_39.jpg

Glazbene_svecanosti_HNK_37.jpg

Glazbene_svecanosti_HNK_35.jpg

Glazbene_svecanosti_HNK_34.jpg

Glazbene_svecanosti_HNK_32.jpg

Glazbene_svecanosti_HNK_29.jpg

Glazbene_svecanosti_HNK_28.jpg

Glazbene_svecanosti_HNK_26.jpg

Glazbene_svecanosti_HNK_19.jpg

Glazbene_svecanosti_HNK_17.jpg

Glazbene_svecanosti_HNK_16.jpg

Glazbene_svecanosti_HNK_10.jpg

Glazbene_svecanosti_HNK_9.jpg