Vincekovo na sve strane: gdje se sprema najbolja fešta uz početak radova u vinogradima? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Vincekovo na sve strane: gdje se sprema najbolja fešta uz početak radova u vinogradima?

VV | 20.1.2024. u 09:00h | Objavljeno u Društvo

Ovog vikenda u brojnim vinogradima obilježit će se početak radova u goricama.

Vinske veselice održat će se u bregima diljem Varaždinske županije. Udruga vinogradara i voćara "Pinta" Novi Marof Vincekovo će se obilježiti u subotu, 20. siječnja s početkom u 12 sati, u Oštricama - na Curlevi, u vinogradu Vukalović. Program počinje blagoslovom vinograda i vinogradara u crkvi u Oštricama, koji će predvoditi velečasni Mihael Čavlek, župnik župe Oštrice. Nakon blagoslova slijedi prigodna ceremonija rezidbe trsa prema Križevačkim štatutima u vinogradu Nedeljka Vukalovića, koju će predvoditi ceremonijal mešter Krunoslav Čolo.

Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice poziva sve ljude dobre volje da u subotu uoči Vincekova, 20. siječnja, u 14 sati dođu na ceremonijal i druženje na Baštar breg (Martinkovec). Uz iće i piće za dobar štimung pobrinut će se "Podravski bandisti”.

Općina Donja Voća i Udruga vinogradara i voćara "Barilček“ pozivaju sve zaljubljenike u prirodu i dobru kapljicu da im se pridruže danas na 2. Vincekovom pohodu po voćanskim bregima! U 10 sati kod vinogradsarskog punkta u Gornjoj Voći održat će se blagoslov skulpture sv. Vinka, a potom se kreće prema voćanskim bregima.

Početak radova u vinogradima danas, u subotu 20. siječnja održat će se i u Vinici. Vincekovo u Vinici počinje u 14 sati, a ove godine domaćin je član Udruge Vinea Roko Kovačić.

Blagdan sv. Vinka obilježit će se i u općini Martijanec. Ceremonijalni početak vinogradarske godine održat će se ove subote, 20. siječnja u vinogradu Ervina Greinera u Gornjem Martijancu. Manifestacija će početi u 11.00 sati svetom misom, a u 12.30 sati počinje ceremonija.

Udruga vinogradara i voćara "Mejaši" Ljubešćica na ljubeškom brijegu Rudan danas, 20. siječnja organizira Vincekovo. Program počinje već od 12 sati , dok je ceremonija rezidbe vinograda predviđena za 16 sati.

Veselo će biti i na Varaždin Bregu. Pod pokroviteljstvom Općine Gornji Kneginec, Udruga vinogradara i voćara "Varaždinbreg" organizira "Vincekovo na Varaždin Bregu“ u subotu, 20. siječnja u 14 sati. Proslava se organizira kod klijeti obitelji Košćak (Varaždin Breg, Mali Vrh 427 A – Solarovo). Uz rezidbu i zalijevanje trsova po tradicijskim običajima, vinogradare će zabavljati tamburaški sastav Hajdina.

Početak radova u goricama obilježit će se i u općini Vidovec, sutra, 21. siječnja. Domaćin vinske veselice bit će Ivan Brezovec, a tradicionalna ceremonija održat će se u Črešnjevu na lokaciji Prepretnica. Za ugodno i veselo druženje pobrinut će se "Faringaši".